Innovation

Målet: Koppla ihop artificiella huden med nervsystemet

Förhoppningen är att proteser ska kunna kläs in i den tryckkänsliga artificiella huden. Signalerna huden genererar ska kunna kopplas ihop med nervsystemet och ge patienten känseln tillbaka. Foto: Amir Foudeh, Jinyoung Oh och Zhenan Bao
Maskinen används för att torrmönstra plastfilm belagd med aluminium och på så sätt skapa kretsmönster. Foto: Johan Kristensson
Zhenan Bao Foto: Thor Balkhed

Artificiell hud, superkondensatorer av cellulosa och elektriskt ledande plast. Materialforskningen har kommit långt – men vill längre.

Publicerad

Apple Watch lanserades 2014 men det är bara början på vad Stanfordprofessorn Zhenan Bao kallar Bodynet: hur den digitala världen alltmer kopplas ihop med kroppen och den fysiska omgivningen. I framtiden kommer vi att få smarta kläder och till slut också elektronik som kan kommunicera med oss och direkt påverka vår kropp.

– Det kommer att ta tid men det går åt det hållet, säger Zhenan Bao under ett symposium, vid Linköpings universitets Norrköpingsfilial, som hålls för att uppmärksamma att Wallenbergs forskningsstiftelse fyller hundra år.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här