Digitalisering

Magnetbandets nya kapacitet slår rekord

Foto: IBM
Foto: IBM

IBM och Fujifilm har tagit fram en partikel som låter dem packa långt mer data på magnetbandet. En bandkassett har kapacitet för att lagra 580 terabyte.

Publicerad

Många förknippar bandlagring med datorernas barndom – det frammanar bilder på uppradade skåp med snurrande rullar vid IBM eller någon myndighet under 60- och 70-talet.

Men med sin höga kapacitet är magnetband fortfarande en efterfrågad lagringsmetod för viktig data som ska skyddas långsiktigt, utom räckhåll för cyberattacker och naturkatastrofer.

2017 slog IBM och Sony världsrekord för datalagring på magnetband, då med 31 gigabit per kvadratcentimeter. Nu har IBM i samarbete med Fujifilm slagit ett nytt rekord – med resultatet 49 gigabit per kvadratcentimeter.

Prototypen till deras bandkassett har kapacitet för att lagra 580 terabyte data. Det kan jämföras med de två bolagens gamla rekord från 2010 där deras teoretiska bandkassett skulle ha haft en kapacitet på 35 terabyte data.

Den viktigaste faktorn bakom de senaste framstegen är ett nytt band som har utvecklats av Fujifilm. Bandet i kassetten har en tjocklek på 4,3 mikrometer och är 1,3 km långt. Vanligtvis brukar bandet ha en magnetisk beläggning av bariumferrit, men nu har man testat en ny beläggning med strontiumferrit. Den senare upptar bara 60 procent av det utrymmet som bariumferrit-partikeln tar i anspråk, vilket innebär att fler kan partiklar kan få plats på samma yta.

Till detta kommer ett icke magnetiskt underlager som innebär att skriv/läshuvuden kan komma närmare partiklarna. Enligt IBM har avläsningen en postionsnoggrannhet på 3,2 nanometer. Bolagets roll i samarbetet är att utveckla skriv/läshuvuden tillsammans med de ställdon och servos som styr dem. Avläsningen görs i 15 km/h och IBM hävdar att de kan positionera huvudet med en exakthet som motsvarar 1,5 gånger bredden på en dna-molekyl.