Innovation

Lyckad uppskjutning – nu ska Swot undersöka vattendetaljer

Swot lämnade marken ombord en Falcon 9-raket. Foto: NASA via AP/TT
Swot lämnade marken ombord en Falcon 9-raket. Foto: NASA via AP/TT

På fredagen strax innan klockan 13 sköts satelliten Swot upp från Kalifornien. Swot ska samla in detaljer om hur jordens vattenmassor förändras.

Publicerad

Swot – surface water and ocean topography – är en satellit som ska undersöka jordens många olika vattenmassor. Swot sköts upp på fredagen 12:47 svensk tid med hjälp av en Spacex Falcon 9-raket från Vandenberg Space Force Base i Kalifornien, USA.

För att hålla koll på hur bland annat sötvattenresurserna påverkas av klimatförändringar ska Swot nu göra en global undersökning av ytvattnet i de olika vattenmassorna runt jorden. Swot är utvecklad av Nasa och den franska rymdorganisationen Cnes. De kanadensiska och brittiska rymdorganisationerna har också stöttat projektet.  

– För första gången någonsin ska vi mäta ytvattnet runt världen. Vi ska mäta färskvattenkällor och saltvattenkällor. Hur de ebbar, flödar och rör sig emellan varandra, hur energin överförs mellan dessa vattenmassor. Och även med miljön i åtanke, det kommer verkligen att hjälpa oss att förbättra vår väderprognosförmåga och förmåga att förutsäga klimatet, sa Sandra Connelly, biträdande chef för Nasas vetenskapsuppdrag, i en livesändning av uppskjutningen.

Illustration av Swot. Foto: CNES
Illustration av Swot. Foto: CNES

Instrumentet Karin använder radar 

Swots huvudinstrument heter Karin – Ka-band radar interferometer – och är ett specialtillverkat instrument som nu gör sin första flygning. Två antenner är placerade på var sin sida om en tio meter lång balk för att skicka och ta emot radarsignaler.  

– Karin är en radarinterferometer, det betyder att signalen som studsar upp från jorden syns simultant i två antenner. Antennerna är skilda av ett stort avstånd och måste vara positionerade väldigt precist, på mikrometernivå. Den tekniken möjliggör upplösningen och noggrannheten hos Swot, sa Eva Peral som är ledande systemingenjör för instrumentet Karin under Nasas livesändning. 

Genom att ligga i omlopp kring jorden kommer Swot röra sig i varierande banor för att allt eftersom samla in data från merparten av jordens vattenmassor. Radarinstrumentet kommer att låta Swot mäta nivåerna i floder, sjöar och hav och kan ge en bättre förståelse för jordens vattencykler.

Swot i toppen av raketen. Foto: Nasa/USSF 30th Space Wing/Joshua Duff
Swot i toppen av raketen. Foto: Nasa/USSF 30th Space Wing/Joshua Duff

Den långa bommen var hopvikt under uppskjutningen och kommer att fällas ut först när satelliten är säker i rymden. Karin har utvecklats av Jet Propulsion Laboratory och bygger på kunskap från tidigare uppdrag så som Shuttle Radar Topography Mission och Wide Swath Ocean Altimeter.  

Dryga sju minuter efter att raketen med Swot ombord sköts upp landade försteget av Falcon 9-raketen för att kunna användas igen för framtida flygningar.