Innovation

Ljusknappen varnar för cyklister i trafiken

Lifestickern på backspegeln blinkar rött när cyklister närmar sig.Foto: Robin Aron.
Lifestickern på backspegeln blinkar rött när cyklister närmar sig.Foto: Robin Aron.
Duokai Wang. Foto: Semcon
Duokai Wang. Foto: Semcon
Basim Ali.
Basim Ali.

En liten knapp på förarens sidospegel ska sätta stopp för stadscyklisternas mardröm – dörrfällan.

Publicerad

Egentligen är det bara att kolla i backspegeln, som ju är en helt analog "varnare". Men trots att backspegel på förarsidan är standard inträffar olyckor där föraren öppnar dörren utan att först kolla om det kommer en cyklist bakom.

Nu har Semcon utvecklat en prototyp av en digital cykelvarnare som går att fästa på sidobackspegeln. Lösningen bygger på en liten solcellsdriven ljusknapp som sätts fast ovanpå spegeln. Den får kontakt med cyklisternas mobiltelefoner via bluetooth om de befinner sig inom 100 meters avstånd – och blinkar rött för att varna.

Semcon har ansökt om patent på ljusknappen, som man kallar Lifesticker, och letar efter en industripartner. Kostnaden för att tillverka varnaren skulle bli låg, under 20 kronor, enligt Semcon.

– Tack vare solcellerna är tekniken självförsörjande och kräver ingen inkoppling i bilens system, det är bara att klistra på den. En första prototyp finns redan klar och om vi hittar rätt samarbetspartner kan Lifesticker finnas på marknaden redan inom ett år, säger Basim Ali, teknikledare på Semcons innovationslabb i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Läs mer:

I prototypen krävs att cyklisten har laddat ner en app för att ljusknappen ska upptäcka att en cyklist närmar sig. Appen ska inte behöva aktiveras varje gång, utan aktiverar en service som körs i bakgrunden på mobiltelefonen.

- Förhoppningen är att det här ska utvecklas så att det inte behövs en app, säger Per Nilsson, pressansvarig på Semcon.

Produkten har utvecklats efter en idé från medarbetaren Duokai Wang som arbetar på Semcon i Shanghai. Han vann en intern innovationstävling, där uppgiften var att utveckla tekniska lösningar med FN:s hållbarhetsmål i fokus. Ett av FN-målen är att minska antalet trafikolyckor i världen.