Digitalisering

Little Big Planet för PS3 förstörs

Alla kopior av spelet Little Big Planet till Playstation 3 dras in och förstörs. Orsaken: En strof ur koranen sjungs i en afrikansk bakgrundsmelodi.

Publicerad

Spelet Little Big Planet till Playstation 3 är ett av årets mest hypade spel och förväntas säljas i stora upplagor – men nu står det klart att det inte kommer att säljas i svenska butiker som planerat i morgon.

I en av de tidigare banorna, kallad Swinging Safari, finns en bakgrundsmelodi som sjungs på det senegalesiska språket Wolof . I sången finns ett par strofer ur koranen och det har upprört vissa religiösa grupper.

Media Molecule förberedde omedelbart en nedladdningsbar patch som skulle ”tvätta bort” sången för on-linespelare, men Sony tar ett ännu större grepp och drar nu in hela upplagan. Exakt hur många exemplar det handlar om sägs inte, men Little Big Planet är en stor titel som lanseras över hela världen.

- För vår del är det en av de största releaserna i år, säger Erik Grohman, sverigeansvarig för Playstation.

Upptäckten gjordes i slutet av förra veckan och har redan distribuerats till butiker. Roger Larsson, ansvarig för spel på Elgiganten, berättar att man nu packar ner alla kopior för att skicka tillbaks dem. Nya, modifierade enheter trycks i Tyskland och levereras så att försäljningen kan börja någon gång under vecka 45, men då i en första begränsad upplaga.

Enligt Mohammad Fazlashemi, docent i idéhistoria på Umeå univeritet, finns det inget som per definition hindrar att någon sjunger delar av koranen. Och datorspel är populärt i muslimska länder.

- Det handlar om sammanhanget. De är nog rädda för dålig publicitet, säger Mohammad Fazlashemi.

Många försöker nu sälja de kopior som ändå kommit ut på Ebay med just indragningen som försäljningsargument. Vissa begär så mycket som 300 dollar i ”buy now”-läget.