Samhälle

Lista: Så har coronaviruset spridit sig i världen

Sydkoreanska soldater desinficerar flygplatsen i Daegu för att hindra spridningen av coronaviruset. Foto: Kim Joo-sung/AP/TT
Sydkoreanska soldater desinficerar flygplatsen i Daegu för att hindra spridningen av coronaviruset. Foto: Kim Joo-sung/AP/TT

På bara några månader har det nya coronaviruset spridit sig över världen. Totalt har nästan 100 000 personer smittats globalt. Det här är vad vi vet om fallen – från land till land.

Publicerad

(Observera att denna artikel publicerades den 6 mars 2020 och uppdateras inte. Bekräftade och uppdaterade uppgifter hittar du här.)

Kina: över 80 000 fall

Det allra första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, sars-cov-2, upptäcktes i kinesiska Wuhan den 31 december 2019. Sedan spreds smittan snabbt i landet. Wuhan och flera andra städer sattes i karantän, det kinesiska nyårsfirandet ställdes in och flera flygbolag har ställt in sina avgångar till landet. Svenska UD avråder från alla resor till Hubei-provinsen, och alla icke nödvändiga resor till övriga landet med undantag för Hongkong och Macao.

Några av de första smittade hade varit på en marknad i Wuhan där fladdermöss, ormar och andra djur såldes – och forskare misstänker att viruset från början överfördes från djur till människor. 80 555 personer har smittats och 3042 personer har dött av viruset i Kina. I Hongkong har 105 personer smittats och två dött, i Macao har tio personer smittats.

Sydkorea: över 6 500 fall

Sydkorea är det land utanför Kina som drabbats värst av viruset. På fredagsmorgonen meddelades det att ytterligare 309 personer smittats, enligt Reuters, vilket gör att det totala antalet smittade är uppe i över 6 500. 40 personer har dött.

De flesta av landets tidiga fall har sin koppling till en kontroversiell kristen rörelse, Shincheonjikyrkan. Utbrottet tog fart sedan en 61-årig kvinna som fått febersymptom den 10 februari hann besöka fyra gudstjänster innan hon blev testad och diagnosticerad med viruset.

Det lokala styret i huvudstaden Seoul har efterfrågat en brottsutredning mot kyrkans ledare Lee Man-Hee och flera andra inom ledningen utifrån misstankar om att de inte samarbetat med myndigheterna för att stoppa spridningen, vilket Lee Man-Hee tillbakavisar.

Italien: över 3 800 fall

Italien är det europeiska land som har drabbats värst av coronaviruset, med 3 858 smittade och 148 döda. Regeringen har stängt alla skolor och universitet i landet, och dessutom beslutat att samtliga sportevenemang ska genomföras utan åskådare.

De italienska myndigheterna har dessutom nyligen tagit fram ett antal rekommendationer som befolkningen uppmanas följa för att sätta stopp för spridningen. Bland annat ska man undvika folksamlingar, hålla ett avstånd på minst en meter från andra människor och stanna hemma om man är över 75 år. Man ska inte heller kindpussas eller dela mat eller dryck.

Iran: över 3 500 fall

Utbrottet har spridits till nästan alla delar av landet, men värst drabbade är provinserna Teheran, Qom, Gilan och Esfahan. Totalt har 3 513 personer smittats och 107 personer har avlidit. Landets skolor och universitet kommer att vara stängda till den 20 mars. Man har även tillfälligt frigett över 50 000 fångar i ett försök att förhindra spridning av viruset i landets överfyllda fängelser. Svenska UD avråder från alla resor till Iran.

Norden

Sverige har fått flest fall av coronaviruset av de nordiska länderna, med över 100 smittade personer. Det första fallet konstaterades i Jönköping, och sedan dess har det spridit sig till Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Värmland, Örebro, Uppsala och Gävleborg. Många av de svenska fallen har direkt koppling till Italien, dit de smittade personerna nyligen rest.

Norge har 91 fall, Island har 34 fall, Finland har 12 fall och Danmark har 10 fall. Ingen i Norden har hittills avlidit av coronaviruset.

Övriga Europa

Även i resten av Europa har viruset spridits, om än inte i lika stor utsträckning som i Italien. Tyskland och Frankrike har båda omkring 500 fall, i Frankrike har sju personer avlidit. I Spanien har 282 personer smittats och fem personer avlidit. Schweiz och Storbritannien har båda mellan 100 och 120 fall varav en har avlidit i båda länderna. Nederländerna har 82 fall varav en har avlidit. Belgien har 50 fall, Österrike har 43 fall, Grekland har 31 fall och San Marino har 32 fall. I San Marino har en person dött.

Kroatien, Portugal, Rumänien, Irland, Vitryssland, Georgien, Slovenien, Estland, Ungern, Luxemburg, Bosnien och Tjeckien har alla under tio fall. Dessutom har en rad länder ett enda fall: Litauen, Nordmakedonien, Monaco, Ukraina, Liechtenstein, Färöarna, Andorra, Gibraltar, Polen och Lettland.

USA och Kanada

Totalt i USA har 233 personer konstaterats smittade, varav tolv personer har dött. Värst drabbad är delstaten Washington, där elva av dödsfallen har skett. Företag som Amazon, Facebook och Google, som alla har stora kontor i Seattle uppmanar sina anställda att arbeta hemifrån. Ett flertal skolor i delstaten har stängt och har inlett distansundervisning via internet.

President Donald Trump sade i Fox News att den amerikanska ekonomin antagligen kommer att påverkas i efterdyningarna av coronaviruset. Vicepresident Mike Pence uppger att Trump under fredagen kommer att underteckna en ny lag som öronmärker 8,3 miljarder dollar, motsvarande cirka 80 miljarder kronor, för att bekämpa viruset.

I Kanada har 46 personer smittats.

Mellanöstern

Kuwait har 58 fall, Bahrain har 55 fall, Irak har 35 fall varav två har avlidit, Förenade Arabemiraten har 29 fall. Oman, Libanon och Israel har alla 16 fall. Dessutom har en rad länder färre än tio fall: Qatar, Saudiarabien, Palestina, Afghanistan och Jordanien.

Övriga Asien

Utöver Kina och Sydkorea är Japan värst drabbat i Asien, där 360 personer har smittats och 6 personer avlidit. Singapore har 117 fall, Thailand har 47 fall varav en har avlidit, Taiwan har 44 fall varav en har avlidit, Indien har 30 fall, Vietnam har 16 fall. Azerbajdzjan, Pakistan och Ryssland har alla under tio fall. Filippinerna har tre fall, varav en har dött. Indonesien har två fall.

Kambodja, Bhutan, Nepal, Sri Lanka och Armenien har samtliga ett fall.

Sydamerika

Ecuador har 13 fall. Mexico har fem fall, Brasilien och Chile har båda fyra fall medan Saint Barthélemy har tre fall. Argentina, Dominikanska Republiken och Costa Rica har ett fall. Ingen har hittills avlidit av viruset i Sydamerika.

Afrika

Algeriet har 17 fall, Senegal har fyra fall, Egypten har tre fall och Marocko har två fall. Sydafrika, Nigeria och Tunisien har ett fall vardera. Ingen har avlidit av coronaviruset i Afrika.

Australien och Nya Zeeland

I Australien har 60 personer smittats och två dött av coronaviruset. I grannlandet Nya Zeeland har fyra personer smittats.

Övrigt

3 771 personer var ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som sattes i karantän utanför Japans kust i början av februari sedan viruset fått spridning. 676 personer smittades ombord och sex personer dog.

Alla siffror kommer från John Hopkins University.