Krönikor
Liemannen får söka ett nytt jobb
KRÖNIKA. När it-miljardärer och transhumanister vill förlänga livet är det dags för en ny bild av döden. Det menar Ny Tekniks Ada Fredelius.
Ända sedan medeltiden, och förmodligen längre tillbaka, har människorna tänkt sig döden i form av en lieman. Symboliken bakom är rimlig. De flesta var jordbrukare, och tanken att livet skördas på samma sätt som grödor måste ha legat nära till hands. Jag tänker också att gestalten med lien visar på dödens ofrånkomlighet. Lika lite som vetet bestämmer när det ska kapas kunde dåtidens människor påverka när de lämnade jordelivet. Sjukdomar som vi i dag oskadliggjort skördade sina offer då bästa försvaret var förböner.
Sen dess har som bekant en hel del hänt. Tack vare den moderna vetenskapen är vi friskare, lever längre och kan till och med byta ut våra hjärtan och höftleder när de slitits ut. Döden och åldrandet kommer vi dock inte ifrån. Än i alla fall.
En av dem som hoppas på att en dag avskaffa döden är Paypal-grundaren och Silicon Valley-entreprenören Peter Thiel. Han har bland annat finansierat Cambridge-gerontologen Aubrey de Greys forskning med miljontals dollar. De Grey menar att regenerativ medicin står inför sitt stora genombrott. Återstår att se om det kommer.
Amazon-grundaren Jeff Bezos delar drömmen om att skjuta upp åldrandet och bidrar med pengar till Silicon Valley-företaget Unity, som Thiel också stöttar. Unity utvecklar en medicin som ska hindra cellers åldrande. Den finns inte på marknaden ännu, men företagets vd berättar i tidningen New Yorker att han redan självmedicinerar med en medicin som visat sig få diabetiker att leva längre än en kontrollgrupp utan sjukdomen. Ett ännu mer spektakulärt exempel är startupen Humai som vill transplantera hjärnor till konstgjorda kroppar.
Andra i it-miljardärernas skara har lite mildare ambitioner, men arbetar också mot målet att förlänga livet. Till exempel har Facebook-grundaren Mark Zuckerberg med sin hustru Priscilla Chan startat projektet Chan Zuckerberg Initiative, som har som mål att ”bota, förebygga eller behandla alla sjukdomar under våra barns livstid”. Med tanke på att parets förstfödda ännu inte fyllt två år har de en del tid på sig.
Läs mer:
För övrigt är det inte bara rikingar i Silicon Valley som vill slippa undan slutet med teknikens hjälp. Den internationella rörelsen transhumanism, som vill förbättra människans förutsättningar med teknikens hjälp, hoppas också slippa åldrandet. I en paneldiskussion om möjligheten att leva för evigt, som arrangerades av KTH och Stockholms universitet, beskrev författaren och transhumanisten Zoltan Istvan sin vision: ”Vi vill lägga så mycket resurser som möjligt på att få folk att leva längre. Det dör cirka 150 000 människor varje dag på jorden. Det är en stor förlust av liv, nära och kära samt produktivitet utifrån en ekonomisk synvinkel.”
Trots de storslagna visionerna, och de ekonomiska satsningarna, verkar evigt liv än så länge orealistiskt. Men en konsekvens av att vi numera upphävt sjukdomar som tidigare varit en dödsdom har gjort liemannen en aning mindre sträng. Och parallellen till en lantbrukare som hämtar in sin skörd känns inte heller lika närvarande i en urban värld.
Kanske är det dags för en ny bild av livets slut. Jag tänker mig en hårddisk, där jag laddat upp mitt medvetande i hopp om evigheten, som drabbats av virus och korrumperat filerna till oigenkännlighet. Eller en läckande kryogenisk frysbox.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!