Populärteknik

Kullager sätter snurr på trenden

Har du en person i skolålder i din närhet är sannolikheten stor att du stött på vårens trendleksak fidget spinner. Ny Teknik har tagit en närmare titt

Publicerad

Den, oftast, trearmade lilla snurran fidget spinner har på kort tid blivit populär bland de yngre generationerna, som kvickt utvecklat diverse tjusiga tricks för den som vill bli en mästersnurrare.

Ny Teknik lyckades lägga vantarna på ett exemplar av snurran och tog en titt inuti. Fidget spinnerns mittpunkt, och det som gör dess speciella snurrande möjligt, är ett litet kullager, som är placerat under platsen för fingrarna.

Svenska kullagerjätten SKF har inte märkt av någon ökad försäljning på grund av snurrfebern, men uppskattar trenden, skriver Gösta Andersson, presschef på företaget i ett mejl till Ny Teknik.

Vad tycker SKF om att årets trendleksak innehåller kullager?

– Det är väl bra och kul! Våra produkter finns i det mesta som snurrar så det är roligt att lagret uppmärksammas och blir synligt. Det har ju en sådan avgörande funktion för att saker och ting ska snurra i vår vardag.

Är leksaker ett lukrativt fält i framtiden?

– Det skulle vara roligt om det var det.

Bakom snurran står Flordiabon Catherine Hettinger, som uppfann prylen för att underhålla sin dotter. Hon fick patent på leksaken, men underlät att förnya patentet när det gick ut år 2005.

– Jag hade inte råd, så enkelt är det, säger hon till The Guardian.

Så trots att snurran sålt i tiotals miljoner exemplar världen över får dess uppfinnare inget betalt. Hettinger säger dock att hon är glad över att leksaken blivit så uppskattad. Den är till och med så poppis att diverse appversioner, där användaren snurrar en digital fidget spinner på sin skärm, poppat upp. Populäraste appen, som kort och gott heter ”Fidget Spinner” har enligt Mashable laddats ner 7 miljoner gånger.

För den som vill ha en egen snurra, här finns instruktioner om hur kan du bygga en i lego:

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!