Populärteknik

Korsade Antarktis – i vanlig personbil

Patrick Bergel, barnbarnsbarn till polarfararen Shackleton. Foto: Hyundai
Patrick Bergel, barnbarnsbarn till polarfararen Shackleton. Foto: Hyundai
Hyundai Santa Fe var modellen. Foto: Hyundai
Hyundai Santa Fe var modellen. Foto: Hyundai
Foto: Hyundai
Foto: Hyundai

Vissa tar bilen till jobbet, andra tar den till sydpolen. Nu har den kände polarutforskarens barnbarnsbarn korsat Antarktis i en personbil.

Publicerad

– Många utgick från att vi aldrig skulle klara det, säger expeditionsledaren Gisil Jónsson.

För hundra år sedan försökte Sir Ernest Shackleton korsa Antarktis. Den brittiske (irländske) polaräventyraren, som blivit snuvad i racet till Sydpolen av Roald Amundsen, var fast besluten om att bli först med något – men trots tre heroiska försök gick han bet.

Nu, på hundraårsjubileet av misslyckandet, har Shackletons barnbarnsbarn genomfört bedriften. Men istället för hundar och slädar var det en koreansk crossover som han gjorde resan med. Totalt tog det 30 dagar att tillryggalägga 5 800 kilometer.

Bilen ifråga, en Hyundai Santa Fe, var enligt expeditionen ”nästintill” standard.

– Motorn, växellådan, differential och drivaxel var helt original. Däremot var vi tvungna att montera stora lågtrycksdäck. De är viktiga då allt handlar om att få bilen att rulla ovanpå snötäcket istället för att plöja igenom det. Vi körde på en tiondel av normalt däcktryck för vanliga vägar. Det är så lågt att man kan köra över någons hand utan att den tar skada! Bilen rullade så mjukt att alla våra hjulspår redan var bortblåsta på vägen tillbaka, säger Gisil Jónsson, som ledde expeditionen.

Utöver större däck konverterades bilen även till att kunna köras på Jet A1-bränsle – eftersom det är det enda som finns tillgängligt på Antarktis. Därtill sattes en motorvärmare in för att man bättre skulle klara kylan, på ned till 28 minusgrader.

– Det här var första gången jag försökte mig på ett korsa hela kontinenten och dessutom tur och retur. Många utgick från att vi aldrig skulle klara det, och de trodde inte sina ögon när vi verkligen fullföljt resan, säger Jónsson.

Bakom ratten på bilen satt Patrick Bergel, barnbarnsbarn till Shackleton. Korsningen och äventyret har blivit en kortfilm.

– Jag är väldigt försiktig med att göra en direkt jämförelse med vad vi och min farfarsfar åstadkommit, men det är ändå fantastiskt att vara först att göra det med en personbil. Att nå Sydpolen var verkligen en speciell upplevelse. Faktumet att det var just dit min farfarsfar försökt ta sig ett flertal gånger gjorde att jag kände en genuin koppling

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!