Populärteknik

Knepen som gör elcykeln vädertålig

Allt fler svenskar köper elcyklar för att klara pendlingen till jobbet utan att bli alltför svettiga. <br/> Men vad finns egentligen under kåporna? Ny Teknik har tagit reda på svaret.

Publicerad

Med en elcykel får man hjälp att knuffa på när backen blivit för tung eller motvinden för eländig. Så är åtminstone teorin.

I det nya avsnittet av Ny Tekniks webb-tv-serie Under Skalet plockar programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin isär en byggsats för att göra om vanliga cyklar till eldrift.

Cykeln levereras med ett gasreglage på styret, men det måste kopplas ur. Motorn får bara gå i gång via tramporna. Utan att trampa får man inte köra fortare än 6 km/h, och går det fortare än 25 km/h ska motorn kopplas ur om inte ekipaget ska klassas som moped.

Som hos många andra elcyklar sitter motorn i framhjulets nav. Det gör det lättare att sätta en motor på en existerande cykelram. Batterikassetten finns under pakethållaren. I vevpartiet sitter en rotationssensor.

Programledarna upptäcker att tillverkaren framför allt ansträngt sig för att göra elektroniken väderbeständig. Byggsatsen kommer från ZET elcykelcenter. Kinesiska Basang tillverkar motorn och även kontrollenheten. Batteriet har celler från Panasonic och kommer från Portapower.

Den enkla men kraftfulla borstlösa motorn styrs av trampsensorn, bromsen och i teorin också gashandtaget.

Både Jan och Jacob är erfarna cyklister och ingen av dem är rädda för att trampa. Ändå har det vissa nackdelar att cykla till vardags, nackdelar som elcykeln kanske kan överbrygga.

– Det här kommer att få fler att cykelpendla eftersom man slipper bli svettig på väg till jobbet, säger Jacob Norrby.

Jan och Jacob går Under Skalet

  • I Ny Tekniks webb-tv-serie Under Skalet tar programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin reda på hur prylar är konstruerade – helst utan att använda handboken. Båda jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas.
  • Under Skalet har nått över 30 avsnitt sedan premiären 2010.