Populärteknik

Kinas rymdindustri tar världsledningen

Klicka på grafiken i spalten nedan för en uppklickningsbar version. Illustration: Jonas Askergren.
Klicka på grafiken i spalten nedan för en uppklickningsbar version. Illustration: Jonas Askergren.

Kinas rymdindustri växer snabbt, samtidigt som USA och Europa lägger projekt i malpåse.Kina storsatsar på kommersiell rymdteknik, men också på ett ambitiöst månprogram.Just nu kretsar landets första rymdlaboratorium runt jorden.

Publicerad

Uppskjutningen från Jiuquan nära Gobi-öknen den 29 september lyckades. Tiangong-1, ”himlapalatset”, kretsar nu kring jorden på 350 kilometers höjd, där den ska stanna i två år. Den är en 10,5 meter lång och 8,5 ton tung cylinder, som inom kort ska få sällskap av den obemannade farkosten Shenzhou 8. Nästa år ska de sammankopplade modulerna besökas av astronauter i två omgångar, Shenzhou 9 och 10. Astronauterna ska stanna ombord i upp till två veckor.

Projektet är en milstolpe för Kinas ambitiösa rymdprogram. Den uttalade föresatsen är att sätta astronauter på månen 2025. Två framgångsrika satelliter, Chang’e 1 och 2, har redan skapat högupplösta 3d-kartor över månen. Chang’e 3 skjuts upp 2013, för att landa en robot som ska utforska ytan under tre månader. Sedan följer en landare som kan återvända till jorden med prover, och därefter en bemannad månfärd.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här