Digitalisering

Kina varnar för nytt datorvirus

Brittiska sjukvårdsväsendet NHS drabbades av attacken. Foto: IBL/Jeff Blackler/REX
Brittiska sjukvårdsväsendet NHS drabbades av attacken. Foto: IBL/Jeff Blackler/REX

Kinesiska myndigheter varnar landets Microsoft-användare för ett nytt virus, som liknar det tidigare globalt spridda utpressningsviruset Wannacry.

Publicerad

Det nya viruset, kallat UIWIX, krypterar och döper om filer med hjälp av en bugg i operativsystemet Windows, enligt Kinas nationella center för datorvirusbekämpning (CVERC) som uppmanar användare att installera den senaste Microsoft-uppdateringen.

Än så länge verkar inte kinesiska datorer smittats, men viruset har spridits i andra länder.

Det danska IT-säkerhetsföretaget Heimdal Security har tidigare varnat för att UIWIX kan vara kraftfullare än föregångaren Wannacry. Andra analytiker har dock noterat att UIWIX verkar spridas långsammare.

Expertens tips: Så skyddar dig mot Wannacry

Vilket är bästa sätten att skydda sig som privatperson?

-Se till att aktivera automatisk uppdatering av ditt operativsystem. Tänk också på att använda långa och komplexa lösenord, Joachim Strömbergson.

-Kontrollera att bredbandsroutern hemma inte använder ett standardlösenord som tillverkaren har satt utan byt till ett eget. Det finns oftast information om hur du gör det i manualen som kommer med routern. Om du har en bärbar dator som du brukar använda utanför hemmet kan det vara bra att installera ett vpn-program som skyddar din data när du ansluter till ett öppet nätverk på ett café, till exempel.

Hur kan proffsen skydda sig?

-Se till att stänga av SMB-protokollet om det inte använda. Spärra också brandväggen eller bredbandsroutern för access mot smb-portarna 139 och 445. Det gäller egentligen både för företag och hemmaanvändare.

-Viktigt är också att sätta upp en separat brandvägg som skyddar internetnätverken som finns på ditt företag eller organisation.

-Se till att hela tiden övervaka trafiken som flödar i nätverken – på så sätt kan ni snabbt upptäcka om det förekommer några märkligheter.

-Gör en rejäl genomsyn på företaget. Vad har ni för maskiner i nätverken? Många stora kopiatorer och andra uppkopplade kontorsmaskiner körs exempelvis med Windows XP.

-”Bring your own device” är en trend som vi ser i dag. Som teknisk chef eller systemadministratör är det bra att fundera på om detta kan utsätta nätverken för onödiga risker. Det kan också vara bra att utbilda medarbetarna i hur man säkrar sina hemmanätverk på ett bättre sätt, för att förhindra att datorer smittas där och sedan tar med sig masken innanför era brandväggar på kontoret.