Samhälle

Kina utökar masstest av miljontals invånare

Covidtest i Peking. Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Covidtest i Peking. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Kina utökar masstestningen i sina försök att stoppa coronavirusets spridning. I huvudstaden Peking ska nästan alla 21 miljoner invånare testas.

Publicerad

Kinas nolltolerans mot covid-19 – med hårda restriktioner som totala nedstängningar och masstestning – har skapat oro i Peking. Pekingborna är rädda för en strikt nedstängning av staden liknande den som hastigt infördes i Kinas största stad Shanghai. Staden har med sina 25 miljoner invånare varit nedstängd i veckor.

– Ingen kunde drömma om att situationen skulle bli som den är i Shanghai, och många tycker att det är absurt att en modern storstad har hanterat situationen på detta vis, säger den 35-åriga Pekingbon Zhao som AFP har talat med.

I Peking har invånarna i tolv centrala distrikt, där en majoritet av befolkningen bor, ålagts att genomgå tre omgångar av PCR-tester. Detta efter att ett dussintal nya fall av smitta upptäckts under den senaste tiden.

Åtgärderna har orsakat en panikhamstring av mat och andra förnödenheter, och i affärerna syns människor med fullproppade shoppingvagnar – alltmedan myndigheterna försöker förvissa allmänheten om att lagren inte kommer att sina.

Huvudstadens folkrikaste distrikt, Chaoyang, var först ut med masstestningen på måndagen, då långa köer syntes med människor som väntade på sin tur att testas. En del bostadsområden i Chaoyang har stängts av, precis som i Shanghai.

Fakta: Kinas nolltolerans mot covid-19

Kinas strikta nolltolerans mot coronaviruset har resulterat i att flera storstäder stängts ned och miljoner människor har fått stanna hemma.

Även affärer och andra verksamheter har tvingats stänga.

Den som testar positivt för covid-19 tas till temporära isoleringscenter.

De allra flesta fallen har noterats i mångmiljonstaden Shanghai, som de senaste veckorna varit under sträng "lockdown". Där har över en halv miljon fall registrerats sedan den 1 mars.