Innovation

Kina godkänner covidvaccin i sprejform

Kina har godkänt ett vaccin mot covid-19 i sprayform. Foto: Fusion Medical Animation/Unsplash
Kina har godkänt ett vaccin mot covid-19 i sprayform. Foto: Fusion Medical Animation/Unsplash

Myndigheter i Kina har godkänt ett vaccin mot covid-19 som kan tas i form av en nässprej. Det är första exemplet på ett godtaget covidvaccin som inte måste ges med en spruta.

Publicerad

(Uppdaterad)

För den som är spruträdd har det hittills inte funnits några alternativ till att få vaccin mot covid-19 via en nål.

Forskare har undersökt andra metoder, vilket Ny Teknik har rapporterat om, till exempel ett “plåster” med mikronålar som kan placeras direkt på huden. Det blir mindre invasivt än en spruta, och ska inte heller göra ont. Men tekniken är i ett tidigt stadium. 

Den kinesiska vaccintillverkaren Cansino har dock utvecklat en variant av sitt vaccin mot covid-19 i sprejform och har nu fått det godkänt i hemlandet, berättar Business Insider.

– Fördelen med den här inhalationen är att dels är det ett annat sätt att ge det, plus att det ger ett lite kraftigare immunsvar lokalt i lungan. Förhoppningsvis ska det under en viss tid ge bättre skydd i lungan, det vill säga ett bättre skydd mot infektion, säger Matti Sällberg, vaccinexpert på Karolinska institutet, till Sveriges Radio Ekot.

Vaccinet innehåller samma ingredienser

Godkännandet innebär att vaccinet får användas som boosterdos. 

Vaccinet i sprejform innehåller samma ingredienser som det som ges via nål. Det är med hjälp av en nebulisator, ett medicintekniskt hjälpmedel, som vätskan blir en fin aerosol som kan inhaleras via näsan.

Världshälsoorganisationen har efterfrågat nya sätt att ge vaccination mot covid-19 för att lättare kunna vaccinera många. Flera vaccin testas för att ges genom inhalation eller sprej, berättar Sveriges Radio.

Cansinos har utgått från en ofarlig variant av ett vanligt förkylningsvirus för att skapa sitt vaccin mot covid-19. Det bär på bitar av genetiskt material för att kroppen ska kunna känna igen viruset.

Hur länge immuniteten av vaccinet i sprejform varar vet man inte ännu.