Innovation
Kartläggning: Här är teknikföretagen som satsar mest på FoU i Sverige
45 000 arbetar med forskning och utveckling på de företag som lägger mest resurser på FoU i Sverige, visar Ny Tekniks stora kartläggning. Här är hela listan.
Sedan drygt 20 år tillbaka gör Ny Teknik varje år undersökningen FoU-ligan bland Sveriges största teknikföretag för att se hur många anställda som jobbar med forskning och utveckling.
– FoU-ligan är den enda undersökningen där man gör ett försök att visa vilken omfattning FoU-insatser har i enskilda företag och hur dessa förhåller sig till bolagens verksamhet internationellt, där uppgifterna kommer direkt från företagen och redovisas öppet, säger Lennart Stenberg, analytiker på innovationsmyndigheten Vinnova.
I toppskiktet brukar FoU-ligan se ungefär likadan ut från år till år. Ericsson är oftast i topp, följt av Volvo Cars och Saab Group. Så är det även i år.
Ericsson ökar igen efter tuffa åren
Ericsson har haft några tuffa år och rapporterade förra året en minskning av antalet FoU-anställda med 600 personer. I årets kartläggning är bolaget nästan tillbaka på föregående nivå med en ökning om 500 FoU-medarbetare. Det är främst områdena 5g, radioutveckling och artificiell intelligens som bolaget har rekryterat till.
Även totalsiffran, som visar antalet FoU-anställda globalt, har ökat på Ericsson. Från 23 600 förra året till 25 000 i år.
Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi på KTH, noterar att Ericsson har återhämtat sig.
– För fem eller sex år sedan var Ericsson ett krisbolag och lönsamheten var väldigt svag. Deras fortsatta framgång bygger på att de får fram nya tekniker i sina produkter och tjänster. Så årets uppgifter låter positiva, helt klart, säger han.
Företagen som ska rekrytera 500 FoU-anställda
Det bolag som har ökat mest i årets FoU-liga jämfört med förra året är lastbilstillverkaren Scania. Men bolaget uppger att det inte handlar om verkliga förändringar av styrkan utan om en ny definition av vilka som jobbar med forskning och utveckling. Den som har minskat mest i kartläggningen är Volvo Cars.
Flera av bolagen i FoU-ligan uppger att de ser rekryteringsbehov på FoU-sidan. Det gäller till exempel teknikkonsultbolaget ÅF och försvarskoncernen Saab Group, som vill rekrytera 500 personer vardera under det närmaste året.
Fordonsindustrin: Många konsulter i FoU-projekten
Sammanställningen i Ny Tekniks kartläggning handlar främst om bolagens egna medarbetare som arbetar med forskning och utveckling. Men en del företag anlitar även många konsulter i FoU-projekt. Det gäller särskilt fordonsindustrin.
Volvo Group anger till exempel att 1 700 konsulter anlitas för FoU, Volvo Cars uppger 1 400 och Geelyägda Cevt svarar 751 konsulter, vilket är nästan lika många som antalet egenanställda inom FoU.
Pontus Braunerhjelm tror att det är en klok strategi att även anlita konsulter, men påpekar samtidigt att bolagen måste hitta en balans mellan antalet egenanställda FoU-medarbetare och antalet konsulter.
– Med konsulter får bolagen en flexibilitet i kostnadsmassan och kan också få specifik kompetens genom att vända sig till leverantörer som besitter en viss kunskap. Men när det gäller att införliva det nya i en produkt ska man nog ha helhetssynen i det egna bolaget, medan leverantörerna kan bidra med varsin pusselbit, säger han.
FoU i Sverige – ”nyckeln till framgång”
Det är viktigt att de svenska bolagen satsar på forskning och utveckling för att kunna behålla sin internationella konkurrenskraft. Pontus Braunerhjelm pekar också på att samhället som helhet skulle förlora om FoU-satsningarna minskade.
– Det skulle nog finnas jobb och basindustri, men det skulle bli mer mellan- och lågteknologiska branscher och det skulle hämma löneutbetalningsförmåga, tillväxt, skattebas och välstånd. Och det är nyckeln till ett framgångsrikt samhällsbyggande, säger han.
