Digitalisering

Kamp mot värmeutveckling i datorhallen

Shawn Shields och Yogendra Joshi studerar värmeutvecklingen i ett datorrack. (Foto Gary Meek)
Shawn Shields och Yogendra Joshi studerar värmeutvecklingen i ett datorrack. (Foto Gary Meek)

På fem år har värmeutvecklingen från datorerna i serverhallarna ökat fem gånger. En forskargrupp har tagit itu med problemet.

Publicerad

Vid Georgia Institute of Technology har en forskargrupp byggt en simulerad datorhall på 100 kvadratmeter för att testa olika metoder att kyla bort den allt mer besvärliga värmen.

För fem år sedan alstrade ett kylskåpsstort datorrack mellan 1 och 5 kW värmeenergi. Idag producerar ett motsvarande rack med högpresenterande datorer en värmeeffekt på över 25 kW.

I den simulerade datorhallen tittar nu forskare på olika lösningar, exempelvis luftflöden kring datorer liksom olika vattenkylningssystem, men också hur man kan fördela arbetet mellan olika datorer i en hall så att hot-spots inte uppstår på enskilda ställen.

Forskarna har visat att datorer är tåligare än väntat när kylsystem havererar. Den allmänna uppfattningen är att överhettning kan uppstå efter bara några sekunder. Tester visar att man har upp till sex minuter på sig innan temperaturhöjningen blir kritisk.

Forskarna tycker sig ha hittas en Moores lag även när det gäller värmeutveckling. Kraven på kylning fördubblas i takt med prestandahöjningen var 18:e månad.