Populärteknik
Japan testar sond som ska hämta jord på Mars måne

Rymdsondens mål: Att landa på Mars-månen Phobos, hämta markprover – och sedan flyga tillbaka till jorden. Nu växlar den japanska rymdstyrelsen upp arbetet med tekniken i farkosten.
Martian moons exploration (MMX) är namnet på en robotstyrd rymdsond som just nu utvecklas av den japanska rymdstyrelsen Jaxa.
Sondens uppdrag är minst sagt spektakulärt. Planen är att MMX ska landa på Mars-månen Phobos en eller två gånger, hämta jordprover därifrån – och sedan ta en sväng runt Deimos, Mars andra måne, på vägen hem mot jorden.
Projektet har pågått sedan 2015, och nu går utvecklingsarbetet in i en ny fas, skriver The Register. Enligt dokument från Jaxa är utvärderingen av rymdsondens instrument och systembuss, som bland annat står för väsentliga funktioner såsom elförsörjning, kommunikation och attitydkontroll, nästan färdigställd.
Testerna slutförs nästa år
I nästa steg påbörjas ett intensivt testande av exempelvis instrumenten som rymdsonden för med sig, samt tekniken som används för kommunikationslänken mellan sonden och marksystemen vid Tanegashima Space Center. Dessa tester ska vara färdiga i slutet av juni 2023 – förutsatt att allt går som planerat.
Uppskjutningen av MMX-sonden förväntas ske i september 2024. Ett år senare ska sonden landa på Phobos – för att sedan återvända till jorden år 2029.
Söker Phobos ursprung
Syftet med rymdexpeditionen är att ta reda på om Phobos och Deimos har bildats av asteroider som slagits samman, eller om månarna skapats av fragment från en större himlakropp som slagit ner på Mars yta.
År 2018 fick Japan stor uppmärksamhet som rymdnation efter att rymdsonden Hayabusa2 landade på asteroiden Ryugu, omkring 300 miljoner kilometer från jorden.