Populärteknik

Japan missade Venus

En japansk rymdsond som i tisdags skulle gått in i omloppsbana kring Venus missade målet och glider nu vidare på en resa runt solen. Möjligen kan sonden vara mer framgångsrik nästa gång den passerar planeten, om sex år, säger forskarna.

Publicerad

Rymdsonden, Akatsuki, skulle under två år studera Venus giftiga atmosfär och vulkaniska yta, för att ge bättre förståelse om uppkomsten av jordens atmosfär. Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA, meddelade i tisdags morgon att farkosten påbörjat inbromsningen för att fångas upp av Venus gravitation, men medgav samtidigt kommunikationsproblem.

I onsdags meddelade JAXA sedan att sonden inte gått in i omloppsbana som planerat utan fortsatt förbi Venus. JAXAs talesman Hitoshi Soeno påpekade att ”den kommer komma nära Venus igen om ungefär sex år, då får vi en ny möjlighet”. Hittills har projektet med Akatsuki kostat cirka 2 miljarder kronor.

Ännu har JAXA ingen fullständig förklaring till misslyckandet. Strax efter att Akatsuki påbörjat sin inbromsning bröts kontakten när sonden hamnade i radioskugga bakom Venus i en och en halv timma. Data man analyserat i efterhand visar att sonden drygt två minuter efter att bromsraketerna startade, började snurra. Forskarna tror att Akatsuki på grund av snurren gått in i säkerhetsläge och stängt av styrraketerna.

Att sonden började snurra i första läget kan bero på att en av styrraketerna skadats. Raketerna är en nyutveckling som tillverkats i ett keramiskt material. Tester före uppskjutningen och på väg till Venus visade inte på några problem, men en möjlig förklaring är att en av raketerna träffats av något och skadats.