Innovation

Jan-Olof Lind: - FOI har ingen egen utrikespolitik

FOI-chefen Jan-Olof Lind intervjuas av journalister efter förhöret i Riksdagens försvarsutskott. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
FOI-chefen Jan-Olof Lind intervjuas av journalister efter förhöret i Riksdagens försvarsutskott. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Regeringen bär det politiska ansvaret för Saudiaffären, enligt FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind. I dag frågades han ut av försvarsutskottet.

Publicerad

I morse avslöjade Ekot att det så kallade bulvanbolaget SSTI (Swedish Security and Innovation) erhållit sitt aktiekapital genom att FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, lånat summan av den svenska militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must.

FOI ska sedan ha betalat tillbaka pengarna till Must.

Men Jan-Olof Lind gav i dag inga raka besked till ledamöterna i riksdagens försvarsutskott kring hur upplägget för bolaget såg ut och varför FOI, enligt Ekot, använt sig av Must.

- Vi fick inga svar på konkreta frågor kring bolaget SSTI och Musts roll, där hänvisade Jan-Olof Lind till den brottsanmälan han gjort och förundersökningssekretessen, berättar Torbjörn Björlund, v, utskottsledamot, som deltog i utfrågningen kring den saudiska ammunitions- och vapenfabriken.

Enligt Torbjörn Björlund sa Jan-Olof Lind att ”FOI har ingen egen utrikespolitik”.

- Man samarbetar med vilka företag som helst och med vilka länder och vilka företag som helst utifrån de rambeslut som regeringen och försvarsdepartementet lämnar till myndigheten.

- Det Jan-Olof Lind gav besked om i dag var att ”man gör det regeringen ger en mandat att göra”. Min tolkning är att regeringen hade accepterat upplägget med ett företaget SSTI, säger Torbjörn Björlund.

- FOI har i uppdrag att anlita företag och sälja sin kompetens på världsmarknaden och då förstår man ju att man hamnar i en gråzon, säger Torbjörn Björlund.

Han bedömer att det skapats en kultur inom FOI att liknande upplägg som med SSTI är i sin ordning.

Redan i sommar kommer även ”tekniskt bistånd” vid vapensamarbete att bli tillståndpliktigt. Men äldre projekt kan fortsätta.

Vänsterpartiet vill nu skärpa lagstiftningen kring den svenska vapenexporten.

- Det är alldelens uppenbart att den är för vidlyftig. Det finns alldeles för många möjligheter att göra undantag i praxis, säger Torbjörn Björlund.