Digitalisering

IT-aktien som handlades 173 procent över första budet

Reid Hoffman, Linkedins grundare, och vd:n Jeff Weiner firar bolagets börsnotering. Foto: Scanpix
Reid Hoffman, Linkedins grundare, och vd:n Jeff Weiner firar bolagets börsnotering. Foto: Scanpix

Är internetbubblan tillbaka? Linkedin har i alla fall börsintroducerats. Som högst handlades aktien 173 procent över IPO-priset.

Publicerad

Som högst värderades Linkedins 94,5 miljoner aktier till 11,6 miljarder dollar under gårdagens första handelsdag i New York.

Linkedin är det första bolaget av de sociala jättarna som når börsen. Hypen kring aktien är enorm. Flera bedömare anser att intresset för Linkedin lika mycket härrör till intresset för sociala mediebolag som Facebook och Skype.

När börsen stängde stod Linkedin-aktien i 94,25 dollar, vilket ger Linkedin ett värde på 8,9 miljarder dollar, eller 36 gånger förra årets försäljningssiffror.

Som högst på handlades Linkedins aktier för 122, 69 dollar på torsdagen i New York. 173 procent över IPO-priset på 45 dollar.

Facebook värderas till ungefär 32 gånger dess intäkter.

- Till viss del köper investerare Linkedin för att de inte kan komma åt Facebook. Folk är riktigt desperata  att komma in i sociala medier, säger Michael Yoshikam, chef för investeringsstrategier på YCMNET till Financial Times.

Scott Cutler, chef för noteringar på New York-börsen vittnar om att intresset för Linkedin är större än då Genereal Motors debuterade förra november.

- Det här en stor publik. Det finns ett enormt intresse för den här nya fasen av Internets tillväxt, säger han till FT.

Förra året fördubblade Linkedin sin försäljning till 243 miljoner dollar. Men värdet i bolaget anses  ligga i dess användare.  Varje månad har Linkedin omkring 47 miljoner unika besökare.