Populärteknik

Iransk oljetanker spårad med satellitbilder

oljetankern Adrian Darya. Foto: TT
oljetankern Adrian Darya. Foto: TT

Den iranska oljetankern Adrian Darya som de senaste dagarna varit försvunnen från radarn har fångats på satellitbilder. Detta enligt det amerikanska rymdteknologiföretaget Maxar Technologies som tillhandahåller bilder där fartyget uppges synas utanför den syriska hamnstaden Tartus i fredags.

Publicerad

Fartyget, som är lastat med iransk råolja, tycktes i tisdags ha stängt av sina kommunikationssändare då det befann sig i Medelhavet strax väster om Syrien.

Tankern beslagtogs av brittiska styrkor utanför Gibraltar i början av juli då den misstänktes vara på väg till krigets Syrien i strid med EU:s sanktioner. Två veckor senare beslagtog Iran det brittiskflaggade svenskägda fartyget Stena Impero i Hormuzsundet i vad många betraktat som en vedergällning.

Den iranska tankern, som tidigare hette Grace 1, släpptes i mitten av augusti efter en försäkran från Iran om att fartygets last inte skulle levereras till Syrien.

USA påstår att den iranska tankern kan kopplas till bland annat penningtvätt och terrorbrott och har protesterat mot att den frigavs.