Digitalisering

"Internet avgör telekom-racet"

Mobiloperatörer - glöm egna tjänster och att "äga kunden"! Det är internet användarna vill ha och inget annat. Den operatör som först förstår detta vinner, anser telekomräven Bengt Nordström.

Publicerad

- Bara uttrycket "att äga kunden" har något slags slaveri över sig som gör att man blir allergisk, och den tiden är definitivt slut när operatören är den enda som har relationen med en mobilkund, säger Bengt Nordström, vd för konsultföretaget Northstream.

- Jag stöter fortfarande på operatörer som säger: Varför ska jag dela mina intäkter?

Hans eget svar är att operatörerna redan nu kan se hur företag som Apple och Nokia kliver in och tjänar pengar på mobilkunder.

- Och det beror på att operatörerna aldrig lyckats bygga upp någon tjänstestruktur som gjort att de kunnat sälja särskilt mycket.

- Vad användarna vill ha är dynamiken, rikedomen på information och den ständiga förändringen som finns på internet. Och det bygger i sin tur på att internet är ett så otroligt starkt innovationssystem, att det är så lätt för entreprenörer att göra applikationer och tjänster, och att lansera dem.

- Ingen operatör är domare där och säger "Det där med You Tube är jättespännande, men det passar inte vår strategi så därför kommer vi inte att satsa på det".

- Domarna är användarna som ger blixtsnabb feedback på om det är en bra eller dålig tjänst. Är den bra blir det You Tube, Facebook, My Space, Google och allt vi nu haft de senaste tio åren.

- Vinnaren är därför den operatör som först gillar läget. Internet dominerar. Och min roll som operatör är att leverera den bästa internetupplevelsen. Då säger man också: "Jag ska inte lägga mig i vad kunden använder sitt mobila internet till. Det ska bara vara så bra som möjligt".

Att degraderas till en "bitpipa" - att bara leverera datakapacitet och inga tjänster - brukar vara operatörernas mardröm. Och just nu ställs detta på sin spets med explosionen av mobilt bredband till bärbara datorer.

- Mobilt bredband är den snabbast växande tjänsten i mobilsammanhang sedan sms och kontantkort. Ändå är det inte uppenbart att det är lönsamt.

- Alla tänker att de måste ha så stor marknadsandel som möjligt, och priset sätts därefter. Samtidigt kostar det oerhört mycket att bygga ut näten för att datamängderna är så stora.

- Det är nästan första gången i mobilsammanhang som nätkostnaden börjar bli en framgångsfaktor.

Konsekvensen Bengt Nordström ser är att mobiloperatörer måste fokusera på kostnadskontroll.

- Det är verkligen en industriell mognadsfas.

- Den som hanterar kostnader på ett bra sätt och förstår drivkrafterna för kostnaderna drar det längsta strået.

- För mobiloperatörer har det nästan varit oväsentligt. Det har varit sådana marginaler på affären i sig att det inte haft så stor betydelse.

- På Volvo är "sourcing" en nyckelkompetens, en kanonviktig avdelning och en karriärväg.

- Hos operatörerna har man inköpsavdelningar. Ofta handlar det om en funktion som är av mer kameral typ. Men affärsmässigt har man sällan någon "sourcingavdelning" som i mogen industri.

På det här sättet tror Bengt Nordström att det inte alls behöver vara någon mardröm att bli en "bitpipa".

- Jag tror att välskötta mobila bredbandsbolag är en jättebra affär för dem som är kloka och hanterar kostnader.

- Ett skäl är att innovationssystemet internet alltid kommer att leverera så fantastiskt mycket bra tjänster, underhållning, information och nytta att man vet att kunderna kommer att använda pipan man levererar.