Digitalisering

Intel köper McAfee
för 54 miljarder

(UPPDATERAD). Halvledarjätten Intel köper säkerhetsföretaget McAfee för 54 miljarder kronor. Siktet är inställt på att integrera säkerhet djupare i hårdvaran.

Publicerad

Jätteaffären är enligt Cnet News den största någonsin för Intel, som nu pekar ut säkerhet som en tredje grundpelare för uppkopplad elektronik – vid sidan av energieffektivitet och uppkopplingen i sig.

I ett pressmeddelande förklarar Intel uppköpet med att allt fler apparater, inte bara datorer, är internetuppkopplade, och att dagens upplägg med säkerhet främst via programvara inte duger framöver.

Bedömare väntar sig inte att Intel bakar in säkerhetstekniken på processornivå. Istället kan man tänka sig att säkerhetsmoduler får stöd i processorn, ungefär som annan hårdvara – exempelvis grafikprocessorer och modem – har idag.

När Intels teknikmarknadschef tidigare i år förutspådde tio tekniktrender inom IT det närmaste decenniet, var en av punkterna att skadlig kod kommer att oskadliggöras av hårdvara istället för programvara.

McAfee med huvudkontor i Silicon Valley grundades 1987 och har 6.100 anställda. Omsättningen 2009 var omkring 15 miljarder kronor.

När köpet genomförts kommer McAfee att vara ett helägt dotterbolag till Intel, och ska fortsätta att sälja sina nuvarande produkter.