Digitalisering
Intel ger Norden ny chans

För tio-tolv år sedan var Sverige glödhett som centrum för mobilt internet. I dag är intresset från riskkapitalister svalare, men processorjätten Intel vill ge Norden en ny chans.
Intel Capital är processortillverkaren Intels eget riskkapitalbolag. Med hundra anställda och kontor över hela världen är det en av världens ledande investerare i unga teknikbolag. Efter en svacka under finanskrisen är det åter goda tider för investeringar.
- Efter två års nedgång ser vi nu att självförtroendet är på väg tillbaka på marknaden, säger Marcos Battisti, som basar över verksamheten i Västeuropa och Israel.
Ny Teknik träffar honom på besök i Stockholm. Intel Capital har inget fast kontor i Norden och ett av skälen till besöket är att få fart på investeringarna som enligt Marcos Battisti gått på sparlåga i Sverige om man jämför med under it-yran för 10-12 år sedan.
- Det är ett par år sedan vi annonserade en ny investering i Sverige, men det är viktigt att vara här eftersom Sverige har fått fram många framgångsrika företag.
Den senaste nyinvesteringen i Sverige är han också mycket stolt över. För fyra år sedan gick Intel Capital in som ägare i databasföretaget MySQL som senare såldes till amerikanska SUN Microsystems.
Tidigare har Intel Capital också investerat i Bredbandsbolaget och laserritarföretaget Micronic Mydata.
För att investering ska vara intressant för Intel gäller det att företaget är världsledande och utvecklar tjänster eller produkter inom ett område där Intels produkter kan användas.
Marcos Battisti nämner flera heta områden där han är på jakt efter nya bolag att investera i.
Nya sätt att styra datorer och andra apparater är ett exempel.
- I dag använder vi tangentbord och mus men nu utvecklas snabbt andra sätt att interagera till exempel med hjälp av gester eller intelligenta kameror, säger han.
Företag som gör det möjligt att utnyttja ”molnet”, det vill säga tjänster som är nåbara över internet, är också eftertraktade.
Ett nytt område, som Marcos Battisti tar upp är tjänster för att göra kunder mer lojala. Genom att till exempel kartlägga hur olika personer använder sin telefon kan en teleoperatör skräddarsy erbjudanden till olika kunder.
- Men det är viktigt att göra det på ett sätt så att inte den personliga integriteten kränks.
Han säger att den internationella konkurrensen är hård och att Intel Capital ofta utvärderar flera företag inom samma teknikområde från olika länder runt om i världen.
Jämfört med för 10-12 år sedan ser han flera faktorer som gör att Sverige blivit mindre attraktivt för globala riskkapitalbolag.
Ett är att den inhemska riskkapitalmarknaden krympt ihop.
- För tolv år sedan fanns det 50 riskkapitalbolag i Sverige, vilket var för mycket, men i dag finns det kanske fem. Om den utvecklingen fortsätter blir det problem.
Marcos Battisti möter också ofta företag som han anser har för snävt perspektiv på marknaden.
- Det räcker inte att de är marknadsledande i Norden. För att det ska vara intressant för oss måste de satsa globalt.
Även skattepolitiken spelar in.
- Att starta ett företag är en stor risk och i de flesta fall misslyckas det. Men om det blir en succé vill vi också se att entreprenören kan tjäna pengar på sitt företag.
Frankrike, tycker han är ett bra exempel på ett land som medvetet gjort förändringar i lagstiftningen för att gynna entreprenörskap, bland annat genom olika stöd till forskning och utveckling i företag.
Från att ha haft fokus på Nordamerika gör i dag Intel Capital ungefär hälften av sina investeringar utanför USA och Kanada.
De viktigaste länderna för Marcos Battisti är Storbritannien, Israel, Frankrike och Tyskland.
- Men därefter kommer de nordiska länderna med Sverige i spetsen och jag vill göra ett ryck här. Vi pratar också just nu med ett par svenska företag, men vilka det är kan jag inte avslöja.