Populärteknik

Inga fler onödiga nålstick

Glasögonen sänder ut infrarött ljus som upptäcker även djupt liggande blodkärl. Foto: Evena Medical.
Glasögonen sänder ut infrarött ljus som upptäcker även djupt liggande blodkärl. Foto: Evena Medical.

Nya glasögon ser genom huden och hittar lämpliga kärl för att ta blodprov.

Publicerad

Många har varit med om plågsamma blodprovstagningar där sjukvårdaren har svårt att hitta kärlen och får sticka flera gånger.

Med ett par nya glasögon från det amerikanska företaget Evena Mediacal kan det undvikas. De heter Eyes-On Glasses och belyser huden med infrarött ljus som kan tränga in upp till 10 mm. Ljuset absorberas av syrefattigt venblod och reflekteras av syrerikt artärblod och andra vävnader. Ljuset fångas sedan upp av två kameralinser i glasögonen som skapar en 3d-bild av blodsystemet. Då kan sjukvårdaren hitta bäst kärl för ett stick även om inte det ligger ytterst.

Det anses särskilt önskvärt när exempelvis nyfödda barn ska undersökas.

Företaget säljer sedan tidigare fast utrustning med samma funktion. Men det här sägs vara första gången tekniken används i en lätt bärbar utrustning.

I glasögonen finns även minneskretsar som lagrar det som avbildats plus radioutrustning som kan sända bilderna trådlöst för exempelvis telemedicinska tillämpningar.

När glasögonen ska börja säljas och vad priset blir är ännu inte offentligt.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/3IjagQmeh08?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>