Övriga nyheter

”Inga 3d-skrivare på svenska apotek”

Tor Gråberg Foto: Läkemedelsverket
Tor Gråberg Foto: Läkemedelsverket

Svenska apotek kommer aldrig att skriva ut mediciner med 3d-skrivare. Det konstaterar Läkemedelsverket.

Den nya tekniken att tillverka läkemedel med 3d-skrivare riktar sig i första hand inte mot den svenska marknaden. Men om det skulle bli aktuellt i framtiden så finns det många regler som behöver följas.

Det konstaterar Tor Gråberg, enhetschef på Läkemedelsverket i Stockholm. Där har man ännu inte fått in några ansökningar om att tillverka epilepsimedicinen Spritam eller några andra receptbelagda mediciner med 3d-skrivare.

– Det har inte kommit in några ansökningar inom EU heller. Nu låter ofta läkemedelsföretagen det gå en viss tid efter att mediciner godkänts av FDA och lanserats i USA innan de tar nästa steg för att få dem godkända i resten av världen, säger Tor Gråberg.

I fall det blir aktuellt för Sveriges del kommer det uteslutande att handla om mediciner som tillverkas på läkemedelsföretagen. Några 3d-skrivare kommer vi inte att få se på svenska apotek.

– Det skulle innebära oacceptabla luckor i kontrollen. Det handlar inte bara om att ingredienserna måste vara godkända. Det gäller även tillverkningsleden och förpackningarna.

Text: Michael Dee

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!