Innovation

Ibuprofen mot coronaviruset eller inte? Svaret är inte solklart

Foto: TT
Foto: TT

Efter varningar om att ibuprofen kan förvärra konsekvenserna av covid-19 ska Världshälsoorganisationen nu titta närmare på frågan. Läkemedelsverket ser dock inte någon anledning att generellt avråda från att ta Ipren eller andra antiinflammatoriska värktabletter för att motverka coronaviruset.

Publicerad

– Så länge rekommenderar vi att man hellre använder paracetamol, och inte självmedicinerar med ibuprofen, säger en talesperson för FN-organet.

Världshälsoorganisationen betonar att dess avrådan gäller just självmedicinering, och inte för de fall där smärtstillande läkemedel med ibuprofen förskrivits av läkare.

Beslutet att titta närmare på ibuprofens eventuella inverkan på infektioner av det nya coronaviruset följer på flera larm om läkemedlet.

I en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Lancet lägger forskare fram hypotesen att läkemedel med inflammationshämmande egenskaper ökar produktionen av ett enzym som kan förvärra infektionen.

”Lite tidigt att varna”

Frankrikes hälsodepartement driver linjen att inflammationshämmande läkemedel bör undvikas vid alla infektionssjukdomar och hälsoministern Olivier Véran har uppmanat dem som har feber att i stället välja paracetamol.

I Sverige säljs flera smärtstillande läkemedel som innehåller ibuprofen receptfritt, däribland Ipren, Ibumetin och Ibumax.

Hur ställer sig Sverige till detta då? Det finns enligt svenska experter inte tillträckliga belägg för att substanser som ibuprofen skulle förvärra konsekvenserna av smittan.

– Orsaken är att vi i nuläget inte har kännedom om några data som talar för att det skulle vara specifikt farligt vid covid-19 jämfört med andra virusinfektioner, säger Filip Josephson, utredare på Läkemedelsverket.

– Jag tycker att det är lite tidigt att gå ut med den typen av alarmistisk varning. Underlaget är ganska svagt, säger Per-Johan Jakobsson, professor vid Karolinska Institutet som forskat på inflammatoriska sjukdomar ur ett farmakologiskt perspektiv, till SVT.

Smärtstillande läkemedel med paracetamol, som alltså inte verkar inflammationsdämpande, säljs bland annat under varumärkena Alvedon, Panodil och Pamol.

Fakta: Smärtstillande läkemedel

Receptfria smärtstillande läkemedel delas ofta upp i två grupper: Dels läkemedel som innehåller paracetamol, dels smärtstillande läkemedel som också hämmar inflammation, så kallade NSAID eller cox-hämmare.

I den inflammationshämmande läkemedelsgruppen ingår olika verksamma ämnen som ibuprofen, diklofenak, naproxen, nabumeton och acetylsalicylsyra.

Inflammationshämmande smärtstillande läkemedel har bättre effekt vid mensvärk eller värk i leder.

Samtliga receptfria smärtlindrande läkemedel kan dock användas vid vanlig huvudvärk.

Källa: 1177.