Samhälle

IAEA: Tecken på att Nordkorea har startat reaktor

Satellitbild från i mars i år över Nordkoreas atomanläggning Yongbyon. Foto: Maxar Technologies/AP/TT
Satellitbild från i mars i år över Nordkoreas atomanläggning Yongbyon. Foto: Maxar Technologies/AP/TT

Nordkorea kan ha återstartat en kärnreaktor som tros ha producerat plutonium för kärnvapen, enligt FN:s atomenergiorgan IAEA.

Publicerad

Fram till början av juli i år fanns inga tecken på att Nordkorea skulle ha några reaktorer i drift. Men efter det har FN:s atomenergiorgan IAEA sett flera. ”Sedan början av juli 2021 har det funnits indikationer, inklusive utsläpp av kylvatten, som överensstämmer med reaktordrift" skriver IAEA.

Bedömningen delas av USA-baserade sajten 38 North, som analyserar utvecklingen i Nordkorea.

– Tajmingen framstår som lite märklig, med tanke på risken för översvämningar de kommande veckorna och månaderna, som skulle kunna påverka reaktordriften, säger chefen Jenny Town.

IAEA-rapporten understryker den ”akuta” vikten av att upprätthålla den diplomatiska dialogen, enligt en källa nära den amerikanska regeringen.

– Vi fortsätter söka dialog med DPRK (Nordkorea) i syfte att ta upp den här aktiviteten, och hela spektrumet av frågor kopplade till kärnvapennedrustning, säger källan.

Övervakningen sker via satelliter

IAEA har inte släppts in i Nordkorea sedan regeringen i Pyongyang kastade ut dess inspektörer 2009. I stället sköter organet övervakningen av Nordkorea på distans, huvudsakligen via satellit.

Vid den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns toppmöte med USA:s förre president Donald Trump i Vietnam 2019 erbjöd sig Kim att avveckla (kärnreaktorn) Yongbyon i utbyte mot lättade sanktioner mot landet.

Trump sade dock nej, med motiveringen att reaktorn bara var en del i Nordkoreas kärnprogram, och att en stängning inte skulle vara tillräcklig.