Samhälle

IAEA-rapport: Iran förklarar inte spår av kärnämnespartiklar

Satellitbild visar en anläggning för urananrikning i Natanz, Iran. Bild från 14 april 2021. Foto: Planet Labs Inc
Satellitbild visar en anläggning för urananrikning i Natanz, Iran. Bild från 14 april 2021. Foto: Planet Labs Inc

Iran har inte lyckats förklara varför spår av uran har hittats på flera oregistrerade platser, meddelar Internationella atomenergiorganet (IAEA).

Publicerad

Organet uppskattar också att Irans uranlager är 16 gånger större än gränsen som fastslogs i kärnenergiavtalet 2015.

Storbritannien, Frankrike och Tyskland har, tillsammans med USA, tidigare velat kritisera Iran för landets bristande svar, men de europeiska länderna tog ett steg tillbaka när IAEA:s chef Rafael Grossi för tre månader sedan meddelade att nya samtal med Iran skulle äga rum.

Samtalen verkar dock ha blivit resultatlösa.

”Efter flera månader har Iran inte givit en tillräcklig förklaring till varför kärnämnespartiklar har påträffats på de tre platser där IAEA har genomfört kompletterande inspektioner,” säger Grossi i en rapport till atomenergiorganets medlemsländer.

Lagret uppskattas innehålla 3,2 ton anrikat uran

Iran uppskattas förvara totalt 3,2 ton anrikat uran, enligt IAEA, men siffran har inte kunnat verifieras eftersom Iran har dragit ner på sitt samarbete med organet. Om siffran stämmer innebär det att Iran har minskat sitt uranlager med nästan hälften sedan kärnenergiavtalet slöts 2015 – men det är ändå 16 gånger mer än gränsen på knappt 203 kilo uran som fastslogs i avtalet.

Det är nu upp till Storbritannien, Frankrike och Tyskland huruvida de vill blåsa nytt liv i sina krav på en resolution mot Iran. En sådan resolution skulle kunna undergräva de pågående ansträngningarna att försöka rädda uppgörelsen från 2015.

”Oförmågan att besvara IAEA:s frågor rörande korrektheten och fullständigheten i Irans skyddsåtgärder påverkar allvarligt organets förmåga att försäkra sig om att Irans kärnenergiprogram är fredligt”, står det i rapporten.