Startup

Hyllade Springworks i konkurs – tekniken får nytt liv hos Telia

Erik Ramberg och Thomas Ericson grundade Springworks, som utvecklat teknik för att koppla upp bilar. Foto: Jörgen Appelgren
Erik Ramberg och Thomas Ericson grundade Springworks, som utvecklat teknik för att koppla upp bilar. Foto: Jörgen Appelgren
Tjänsten Telia Sense bygger på Springworks teknik. Foto: Telia
Tjänsten Telia Sense bygger på Springworks teknik. Foto: Telia

Smart teknik för att koppla upp bilar tog Springworks hela vägen från 33-listan till ett internationellt uppköp. Men efter en ekonomisk krasch köps nu bolaget upp av Telia.

Publicerad

Svenska Springworks, grundat 2012, har utvecklat en molnplattform för uppkopplade bilar som låter operatörer, försäkringsbolag och andra erbjuda smarta tjänster åt bilägarna. Tjänsten kommunicerar med nyare bilar via api:er, och äldre fordon med hjälp av en 4g-dosa som ansluts till bilens diagnostikport.

Första kunden blev Telia Sonera, som 2016 lanserade Springworks tjänst under namnet "Telia Sense" tillsammans Folksam och Bilia. Samma år fick det unga företaget en plats på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan – en bedrift som även upprepades 2017.

Konkurrenterna fick snabbt upp ögonen för Springworks

Efter det snurrade hjulen på snabbt för Springworks. Molntjänsten för bilar rullades ut i flera Telia-länder utanför Sverige i snabb takt. Framgången ledde till att konkurrenterna fick upp ögonen för startupen. I december 2018 kom nyheten att Springworks köps upp av brittiska Tantalum.

Men kort efter uppköpet började problemen hopa sig. När Tantalum i mars meddelade att personalen inte skulle sin månadslön utbetald, dröjde det inte länge innan Springworks ansökte om konkurs, rapporterar Di Digital. En snabbt sinande kassa ska vara orsaken till lönerna uteblev, uppger källor till sajten.

-Affärsmässigt hade bolaget precis börjat få luft under vingarna och generera större intäkter, men så tog kapitaltillskotten slut. I en uppstartsfas i techbolag måste ägarna ofta vara beredda att satsa längre, så även i Springworks eftersom de historiskt dragits med stora kostnader, säger Carl Johan Friis, konkursförvaltare på Lindskog Malmström Advokatbyrå, till Di Digital.

Ska drivas vidare i Sverige och Danmark

Men än har det sista kapitlet inte skrivits om Springsworks. Tillsammans med det schweiziska bolaget Autosense har Telia nämligen köpt inkråmet i verksamheten. Nu ska operatören driva tjänsten vidare. Beslutet grundar sig att Telia Sense har blivit en betydelsefull del i det utbud av tjänster som erbjuds till Telias privat- och företagskunder i Sverige och Danmark.

När konkursansökan lämnades in hade Springsworks uppemot ett 50-tal anställda. Telias förhoppning är att ungefär hälften av personalstyrkan ska kunna vara kvar i bolaget efter uppköpet, eller få nya tjänster hos operatören, skriver Di Digital.