Säkerhet

Hundratals gripna efter att FBI skapat falsk krypteringsapp

Fakta om polisinsatsen Trojan Shield. Foto: Anders Humlebo/TT
Europol ska berätta om jätteinsatsen i dag. Arkivbild. Foto: Peter Dejong/AP/TT

Efter att internationell polis knäckt meddelandetjänsterna Encrochat och Sky ECC flyttade många kriminella sina konversationer till tjänsten Anom. Men vad de inte visste var att den skapats och kontrollerats av FBI. Tack vare appen har 800 personer frihetsberövats över hela världen, varav 155 i Sverige.

Publicerad

Anom är en krypterad telefontjänst som skapades 2018 av FBI. Det är alltså något helt annat än vad som hände med Encrochat och Sky ECC, som drevs av privata bolag men vars kryptering sedan knäcktes av polis.

Enligt juridiska dokument från USA, som Vice rapporterar om, började det hela när FBI arresterade vd:n för Phantom Secure, ett bolag som arbetade med krypterade enheter för kriminella. Efter det erbjöds nästa generation av enheterna, kallade Anom, till FBI, enligt dokumenten. Operationen fick kodnamnet Trojan Shield.
De speciella mobiltelefonerna, som saknar kamera och ljudinspelningsfunktioner, såldes på svarta marknaden. På telefonerna fanns en app som gick att använda för krypterad kommunikation. Eller det var i alla fall vad de kriminella trodde. FBI och australisk polis modifierade appen så att en dold huvudnyckel kopplades till varje meddelande. Det gjorde att FBI kunde dekryptera och lagra meddelandet när det skickades.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här