Säkerhet

Hundratals gripna efter att FBI skapat falsk krypteringsapp

Fakta om polisinsatsen Trojan Shield. Foto: Anders Humlebo/TT
Fakta om polisinsatsen Trojan Shield. Foto: Anders Humlebo/TT
Europol ska berätta om jätteinsatsen i dag. Arkivbild. Foto: Peter Dejong/AP/TT
Europol ska berätta om jätteinsatsen i dag. Arkivbild. Foto: Peter Dejong/AP/TT

Efter att internationell polis knäckt meddelandetjänsterna Encrochat och Sky ECC flyttade många kriminella sina konversationer till tjänsten Anom. Men vad de inte visste var att den skapats och kontrollerats av FBI. Tack vare appen har 800 personer frihetsberövats över hela världen, varav 155 i Sverige.

Publicerad

Anom är en krypterad telefontjänst som skapades 2018 av FBI. Det är alltså något helt annat än vad som hände med Encrochat och Sky ECC, som drevs av privata bolag men vars kryptering sedan knäcktes av polis.

Enligt juridiska dokument från USA, som Vice rapporterar om, började det hela när FBI arresterade vd:n för Phantom Secure, ett bolag som arbetade med krypterade enheter för kriminella. Efter det erbjöds nästa generation av enheterna, kallade Anom, till FBI, enligt dokumenten. Operationen fick kodnamnet Trojan Shield.
De speciella mobiltelefonerna, som saknar kamera och ljudinspelningsfunktioner, såldes på svarta marknaden. På telefonerna fanns en app som gick att använda för krypterad kommunikation. Eller det var i alla fall vad de kriminella trodde. FBI och australisk polis modifierade appen så att en dold huvudnyckel kopplades till varje meddelande. Det gjorde att FBI kunde dekryptera och lagra meddelandet när det skickades.

12 000 användare från hela världen

Operationen har involverat polis i 16 länder – däribland Sverige. På svensk mark skedde ett antal insatser under måndagsmorgonen med koppling till operationen. Hittills har 155 personer frihetsberövats i Sverige, enligt den svenska polisen.

Polisen säger sig ha kunnat förhindra ett tiotal planerade mord. Av de gripna bedömer polisen att flera är styrande aktörer i kriminella nätverk som har haft stort inflytande på narkotikamarknaden samt har varit anstiftare till våldsuppgörelser i form av till exempel skjutningar.

Anom-tjänsten har totalt haft omkring 12 000 användare världen över. Svensk polis har haft tillgång till konversationer från 1 600 av dessa. Av dessa har polisen tagit ut 600 användarkonton vars aktivitet bedömts vara särskilt intressant.

"Det här är ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten både i Sverige och internationellt sett och det är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete", säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, i ett uttalande.

Alla sju polisregioner har deltagit.

Pratade öppet om brottslig aktivitet

Redan innan Europols pressträff hade information om operationen kommit ut, bland annat från olika mediers avslöjanden och vid pressträffar med polis i Australien och Nya Zeeland.

Såväl maffianätverk som asiatiska brottssyndikat och kriminella mc-gäng ska ha övervakats när de diskuterade allt från narkotikaaffärer till mord.

Operationen beskrivs som ett mycket hårt slag mot den organiserade brottsligheten. Bara i Australien greps över 200 personer som tillhör kriminella nätverk under natten till tisdag. Över hundra vapen beslagtogs samtidigt, liksom nära sju ton droger.

I Nya Zeeland hölls en liknande presskonferens där det berättades om stora beslag av bland annat metamfetamin, skjutvapen och stora mängder kontanter.

Enligt Reece Kershaw, chef för den australiska federala polisen AFP, pratade de misstänkta öppet om brottslig aktivitet på Anom.

– Allt de pratar om är droger, våld, attacker mot varandra, oskyldiga människor som kommer att mördas, säger han vid presskonferensen.

Fick ut telefonerna bland framstående kriminella

Enheterna kunde köpas på den svarta marknaden, men det krävdes en kod från en redan existerande användare för att få tillgång till tjänsten, skriver nyhetsbyrån AFP.

Myndigheterna fick ut telefonerna bland framstående personer i den undre världen, vilket hjälpte till att öka Anoms popularitet och gjorde att andra kriminella vågade lita på tjänsten.

Operationen ska ha möjliggjorts tack vare att amerikanska FBI tidigare lyckats knäcka två liknande telefontjänster – Phantom Secure samt Sky Global.

När dessa stängdes ner skapade det ett tomrum på den krypterade kommunikationsmarknaden – som FBI såg till att fylla med Anom, enligt Nya Zeelands polis.

Fakta: Krypterade telefontjänster

De senaste åren har internationell polis lyckats knäcka flera krypterade telefontjänster.

Störst uppmärksamhet har Encrochat fått, som fransk polis hackade förra våren.

I Sverige har det lett till att toppskikten av flera tunga kriminella nätverk har kunnat ställas inför rätta och även lagföras.

Tidigare i år kom uppgifter om att även Sky ECC knäckts. Svensk polis har bedömt att det är dubbelt så stort som Encrochat.

Flera av de krypterade telefontjänsterna har marknadsförts som de säkraste i hela världen.

Vanligen har enheterna saknat funktioner som gps, mikrofon och kamera.

Meddelanden har också kunnat förstöras av sig själva och med ett ”paniklösenord” har telefonerna kunnat låsas så att de blivit obrukbara.