Populärteknik

Huaweis nya vikbara telefon släpps snart i Kina

Huawei har lanserat en uppföljare till sin tidigare vikbara mobiltelefon Mate X. Den nya telefonen får namnet Mate X2 – och har större skärmar än konkurrenten Samsung.

Publicerad

Uppdatering 23/2

När Huawei nu släppt bilder och officiell information om Mate X2 framgår flera intressanta saker, bland annat om skärmstorleken. Den mindre skärmen på ”utsidan” av telefonen, som kan användas även när mobilen är ihopvikt, mäter 6,45 tum. Den större skärmen, på ”insidan”, är åtta tum stor med en upplösning på 2480 x 2200. De är alltså något större än Samsungs skärmar på Galaxy Z Fold 2, som mäter 7,6 respektive 6,2 tum.

Inne i telefonen är det Huaweis Kirin 9000-chip som är stjärnan, tillsammans med 8 GB ram-minne. Kamerorna är fyra till antalet: en vidvinkel med 50 megapixel, en ultravidvinkel på 16 megapixel, ett teleobjektiv med 12 megapixel och tre gånger optisk zoom, och slutligen en ”superzoom” med åtta megapixel och 10 gånger optisk zoom.

Mobiltelefonen bygger på Huaweis eget gränssnitt Emui 11, vilket baseras på Android 10. Men Huawei säger samtidigt att telefonerna kommer att uppdateras till det egenutvecklade operativsystemet HarmonyOS med start i april.

Från och med 25 februari är den till salu i Kina, för mellan 23 000 och 24 000 kronor, beroende på lagringskapacitet. Det är dock oklart när, eller ens om, den kommer att börja säljas utanför landet.

Uppdatering 22/2

Som väntat viks kommande Mate X2 inåt. Det framgår av en ny bild som Huawei publicerat. Telefonen ska lanseras på MWC i Shanghai 22 februari, klockan 13 svensk tid.

Ursprunglig artikel, 18/2:

I media spekuleras om den nya mobilen får en annorlunda vikdesign än Mate X och att skärmen kommer att sitta på insidan istället för utsidan, vilket skulle göra den mer skyddad. Just så fungerar bland annat Samsungs vikbara Galaxy Z-telefoner.

Helt klart kommer Mate X2 att bli en mer väsentlig uppföljare till Mate X än till den något snabbare varianten Mate XS, som Yu Chengdong, vd för Huaweis konsumentproduktenhet, påstår är världens bästa fällbara skärmtelefon på marknaden.

Enligt uppgifter på mikrobloggen Weibo kommer Huawei Mate X2 att förses med en supersnabb Kirin 9000-processor. Vidare kommer telefonen sannolikt att ha ett inbyggt HiSilicon Hi1105-chip, ha stöd för wifi 6+ och köra Emui 11, som bygger på Android 10.

Snabbladdare på 66W

Det inbyggda batteriet har minst 4400 mAh, även om några rykten påstår att det blir hela 6000mAh stort. Med en snabbladdare på 66W kommer laddningen att ske snabbt, oavsett batteristorlek. Huvudskärm är cirka 8 tum och den sekundära skärmen ungefär 6,45 tum. Vikten blir 295 gram. 

På baksidan finns sannolikt fyra kameror som har en upplösning på vardera 50, 16, 12 respektive 8 megapixel. En källa gör gällande att en av kamerorna kommer att ha 10 gånger optisk zoom. Hur det blir med det återstår att se den 22 februari då Mate X2 lanseras.