Digitalisering
Huawei överklagar svenskt 5g-beslut

Kinesiska telekomjätten Huawei har överklagat Post- och telestyrelsens (PTS) beslut att porta bolaget från svenska 5g-nät. Det uppger Huawei för Ekot.
– Vi bekräftar att överklagan har kommit in, säger Petter Öhrn, pressansvarig på PTS, till TT.
PTS kommer att skicka överklagan vidare till Förvaltningsrätten som sedan ska fatta beslut i ärendet, uppger Petter Öhrn.
Ny Teknik ställde tidigare i veckan frågan till PTS om Huawei-beslutet var möjligt att överklaga.
Myndigheten uppgav då att det kommer att vara möjligt att överklaga villkoren i 5g-auktionen efter att den är genomförd. Det återstår dock att se om det är mobiloperatörerna som måste överklaga eller om även Huawei och ZTE kommer att ha möjlighet att göra det. Den frågan är upp till Förvaltningsrätten, enligt PTS.
Nu överklagar Huawei beslutet innan auktionen startar i nästa vecka, 10 november.
Hur hänger det ihop att beslutet nu går att överklaga innan auktionen startar – ni uppgav tidigare att det var möjligt först efter tilldelningen?
– Det är vår bedömning. Men det är domstolen som avgör det, säger Petter Öhrn, pressansvarig på PTS, till Ny Teknik.
Huawei: Vi kan överklaga beslutet
Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, kan överklagan påverka auktionen som är utsatt att starta 10 november. Olle Lundin yttrar sig för Huaweis räkning i den här frågan, enligt Ekot.
– Man borde ha kommunicerat med Huawei innan beslutet. Det är det som är poängen med att man kommunicerar, att den enskilde ska få säga sitt. Om domstolen instämmer i den bedömningen så får man upphäva PTS beslut och så får man börja om igen, säger Olle Lundin till Ekot.
Huawei anser att bolaget har rätt att själva överklaga beslutet att de blir utestängda från utbyggnaden av svenska 5g-nätet.
– Vi har självklart arbetat med våra advokater och rådgivare, och de är väldigt tydliga. I och med att vi har blivit namngivna som en part i det här är vi också påverkade part. Då menar vi att man ska involveras innan ett sådant här beslut meddelas, säger Kenneth Fredriksen, ansvarig för Huawei i Norden och Baltikum, till Dagens industri.
Enligt Kenneth Fredriksen har Huawei både före och efter beslutet försökt ha en dialog med aktuella myndigheter utan resultat. Han anser att bolaget under processen före beslutet fått en helt annan typ av signaler än vad beslutet slutligen blev.
– Det kan vi inte acceptera, säger Kenneth Fredriksen till TT.
Beslutet: Ingen utrustning från Huawei eller ZTE
Det var 10 oktober som PTS meddelade vilka operatörer som hade valts ut för att delta i auktionen om 5g-frekvenserna på 2,3 GHz- och 3,5 GHz-bandet. Fyra sökanden har godkänts: Hi3G (Tre), Net4Mobility (Tele 2 och Telenor), Telia samt Teracom.
Men ett villkor är att operatörerna inte använder utrustning från kinesiska telekombolagen Huawei eller ZTE. ”Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden får inte genomföras med produkter från leverantörerna Huawei eller ZTE”, skev PTS i beslutet.
Med centrala funktioner avser PTS radioaccessnät (antenner och basstationer), transmissionsnät (transport av trafik mellan accessnät och corenät), corenät och drift- och underhållsnät för övervakning och styrning.
Även befintlig utrustning måste, om de ska användas för de frekvenser som de nya tillstånden avser, fasas ut senast 1 januari 2025.
”En av världens tuffaste säkerhetslagstiftningar”
PTS beslut togs efter samråd med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, i enlighet med den nya lagen om elektronisk kommunikation som trädde i kraft 1 januari 2020.
Säpochefen Klas Friberg motiverade beslutet med att Kina som land ägnar sig åt omfattande spionage.
Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) har tidigare sagt till Ny Teknik att han anser det vara ”en av världens tuffaste säkerhetslagsstiftningar”
– Det leder ju nu till att PTS efter dialog med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen ställt upp ett antal tuffare säkerhetskrav på operatörerna. Vilket gör att vi kommer att få ett säkrare 5g-nät och det tror jag är viktigt. 5g kommer att vara betydligt mer ingripande i våra liv än vad 4g och 3g har varit. Det finns fler prylar som blir uppkopplade och vi kommer att vara uppkopplade på nya sätt, då är det också rimligt att vi höjer säkerhetsnivån, sa Anders Ygeman till Ny Teknik i samband med PTS beslut.
Efter beslutet har Huawei agerat på flera fronter. Företagets amerikanska säkerhetschef Andy Purdy anklagar den svenska regeringen eller svenska myndigheter för att ha påverkats av amerikanska påtryckningar för att stänga ute Huawei. Läs mer om det här.
Huawei har också presenterat tekniska lösningar, säkerhetsmekanismer, som enligt företaget skulle garantera att företaget inte lämnar ut information om 5g-nätet eller sina kunder till den kinesiska staten, i enlighet med den kinesiska underrättelselagen.
Läs mer om de mekanismer Huawei föreslår, och hur svenska säkerhetsexperter är kritiska till lösningarna, i den här här artikeln.
Artikeln uppdateras