Populärteknik

Hjälper forskarna – med musik

Programmet som används i Musikjakten är baserat på hur evolution fungerar. Foto: Forskarhjälpen
Programmet som används i Musikjakten är baserat på hur evolution fungerar. Foto: Forskarhjälpen
Eleverna testade att para olika ljud för att skapa ny musik. Foto: Palle Dahlstedt
Eleverna testade att para olika ljud för att skapa ny musik. Foto: Palle Dahlstedt

Högstadieelever hjälper forskare att skapa digital musik och belyser därmed kreativa processer. I årets omgång av Forskarhjälpen är arbetet musikaliskt.

Publicerad

– En av grundtankarma är att det ska vara inspirerande och roligt med forskning, säger Katarina Nordqvist, projektledare för Forskarhjälpen.

Forskarhjälpen arrangeras av Nobelmuseet. Här får elever i högstadiet möjlighet att själva bidra till forskning. I årets projekt, Musikjakten, hjälper de unga deltagarna till att kasta nytt ljus över skapande, med hjälp av ett program för att avla fram musik.

Eleverna komponerar musik genom att ”para” musiksnuttar med varandra i ett datorprogram, som är baserat på evolutionära algoritmer. De två ljuden får en avkomma, alltså ett nytt ljud, med inslag från båda sina ”föräldrar”. Musiksnuttarna som avlats fram kan sen i sin tur paras, och ge ny avkomma.

– De har fått hålla på så tills de fått något som de tycker låter vackert och kul. Sen har de skickat in det till forskarna, säger Katarina Nordqvist.

Forskarna som får del av resultaten heter Palle Dahlstedt, tonsättare och docent i datorstödd kreativitet vid Institutionen för tillämpad it på Göteborgs universitet och Chalmers, samt Peter Ljungstrand, studioledare för Interactive Institute Swedish ICT. Utifrån resultaten från eleverna kan de studera dels hur processerna bakom skapande ser ut, dels få underlag till att utveckla tekniker för improvisation och komposition.

Efter att eleverna skickat in ljuden ska de redovisa arbetet genom att göra en poster. Därefter koras den bästa postern och den vinnande klassen får tre biljetter till Nobelprisutdelningen.

Från tidigare omgångar berättar Katarina Nordqvist att responsen varit positiv.

– Många gånger är det elever som tidigare inte varit intresserade av naturvetenskap som tycker att det är roligt, säger hon.

Här kan du höra ett exempel på musiken som användes i Musikjakten:

Detta är Forskarhjälpen

Arrangeras av Nobelmuseet.

Tidigare år har klasserna som deltagit bland annat tagit markprover för att undersöka antibiotikaresistens och testat att framställa nanopartiklar av rengöringsmedel.

Projektet syftar till att skapa förståelse kring forskningsprocessen och öka intresset för forskning hos svenska högstadieelever.