Digitalisering

Historiska beslutet ska göra wifi blixtsnabbt

MIT-forskarnas lösning ska kunna ge 10 gånger snabbare wifi. Foto: Alamy
MIT-forskarnas lösning ska kunna ge 10 gånger snabbare wifi. Foto: Alamy

Wifi är på väg att bli väldigt mycket bättre. ”Det mest monumentala beslutet under de senaste 20 åren”, hälsar Wi-Fi Alliance.

Publicerad

FCC, den amerikanska motsvarigheten till Post- och telestyrelsen, har beslutat att öppna 6 GHz-bandet för olicensierat bruk. Det rör sig om 1200 megahertz av kontinuerligt spektrum som tidigare varit otillgängligt för användning med wifi, den välkända trådlösa nätverksstandarden.

Det var länge sedan wifi fick mer spektrum på mellanbanden konstaterar Ajit Pai, ordförande för FCC.

– Men konsumenterna förtjänar det...vi gör hela 6 GHz-bandet med hela 1200 MHz tillgängligt för olicensierat bruk. I praktiken ökar vi tillgängligt mellanbandsspektrum med en faktor fem, skriver Pai om beslutet.

Det betyder bland annat mer bandbredd. Trafiken i dagens kanaler på 2,4 GHz och 5 GHz-banden får normalt trängas i utrymmen om 20 eller 40 MHz. På 6 GHz-bandet förväntas kanalerna normalt omfatta 160 MHz – och med 1200 megahertz att tillgå får sju sådana kanaler plats utan något behov av överlappning.

Den senaste wifi-standarden – Wi-Fi 6 – medger en datatakt på 9,6 gigabit per sekund. 6 GHz-bandet kommer inte att ge någon användare den sortens hastigheter, men den utökade bandbredden lär göra att allt går snabbare i nätverket, jämfört med dagens situation.

Kompromissen? På 6 GHz når radiovågarna inte lika långt som på lägre frekvenser. Den avvägningen sker redan idag när användaren kan välja om den vill att trafiken ska gå över 2,4 eller 5 GHz.

Intresseorganisationen Wi-Fi Alliance kallar FCC:s beslut historiskt.

– Detta är det mest monumentala beslut kring wifi-spektrum under de 20 år vi funnits, säger Kevin Robinson, marknadschef för Wi-Fi Alliance, till The Verge.

Många av de största chiptillverkarna är redo att leverera nya kretsar och antenner till de routrar och mobiltelefoner som ska släppas under hösten. Enheter som klarar 6 GHz-bandet kommer att märkas med beteckningen Wi-Fi 6E.

Även den som inte uppgraderar till 6E-wifi lär förr eller senare indirekt tjäna på att alla har mer spektrum att tillgå. Ju fler som migrerar till 6E, desto mer utrymme för den som blir kvar med traditionell wifi. Å andra sidan ökar den totala datatrafiken kraftigt för varje år.

Och nu till de tråkiga nyheterna: som du kanske noterat gäller det här USA. EU-kommissionen kommer eventuellt att fatta ett beslut i frågan senare i år. Men då gäller det inte utrymmet 5925-7125 MHz som i USA, utan enbart 5925-6425 MHz.

– För frekvensutrymmet 5925-6425 MHz finns ett uppdrag från EU-kommissionen till Cept (European Conference of Postal and Telecommunications Administrations) att utreda de tekniska och regulatoriska förutsättningar för att eventuellt kunna introducera wlan i detta frekvensutrymme. Cept ska redovisa sitt resultat till kommissionen i juli i år. PTS är representerade i arbetsgruppen. Frekvensutrymmet 6425-7125 MHz finns med på agendan för nästa världsradiokonferens 2023. Agendapunkten gäller om bandet ska identifieras för mobiltelefoni, hälsar Petter Öhrn, pressansvarig på Post- och telestyrelsen.