Digitalisering

Hesa Fredrik kompletteras med sms

SOS Alarm satsar på varnings-sms rakt in i mobilen. Foto: Janerik Henriksson / TT
SOS Alarm satsar på varnings-sms rakt in i mobilen. Foto: Janerik Henriksson / TT

Hesa Fredrik börjar att bli omodern. I höst ska fasta och mobila telefoner förhoppningsvis kunna komplettera gamle Freddans uppgift att slå larm vid allvarliga olyckor och kriser.

Publicerad

Alla som någon gång befunnit sig i tätbebyggt område klockan 15 första måndagen i mars, juni, september eller december känner igen Hesa Fredrik och hans testtut. Signalen finns för att kunna varna om att något allvarligt hänt och för att få oss att slå på radion eller teven för att få mer information.

Men ny teknik får Fredrik att framstå som både långsam, omodern och inte alltid effektiv. Han behöver kompletteras med annan teknik.

Tester med meddelanden ut till fasta och mobila telefoner har fallit väl ut i Medelpad, i lilla Torpshammar som inte har någon ljudsändare.

– Det verkar väldigt lovande och vi tror att vi ska komma igång i hela landet med fast telefoni i september, säger Anders Klarström, presstalesman vid SOS Alarm Sverige.

Senare under året kommer man även börja att skicka ut sms till mobiltelefoner som är registrerade på adresser i det område som larmet gäller. På sikt är tanken att positionera mobiler via mobilnätet och därmed kunna skicka till alla som tillfälligt befinner sig i området. Men för att det ska kunna ske krävs först en lagändring.