Digitalisering
HD: Så hög är boten för en piratkopierad film

För första gången har högsta domstolen slagit fast vad det kostar att ladda ner en enda film med piratkopiering. Samtidigt är rättsläget för så kallade streamingsajter fortfarande oklart.
Straffet för att ladda ner en film från en piratsajt ska vara 50 dagsböter. Det slår högsta domstolen fast i en färsk dom. För en person med en månadsinkomst på 40 000 kronor före skatt blir det totalt omkring 20 000 kronor i böter. Den som har barn hemma får någon tusenlapp i rabatt, medan en förmögenhet över 1,5 miljoner höjer boten.
Domen gäller en person som laddat ner 60 filmer via protokollet Bittorrent som används på piratsajter som exempelvis Pirate Bay. I Bittorrent sker normalt en automatisk uppladdning till andra fildelare, och i det här fallet var 57 av filmerna tillgängliga en kort tid efter nedladdningen, och tre filmer en längre tid.
När en person döms för flera brott samtidigt är praxis är att straffet för varje enskilt brott sänks successivt. Det sammanlagda straffet i sådana fall är maximalt 200 dagsböter, och i den aktuella domen blev straffet 180 dagsböter.
Det är första gången som Högsta domstolen tar upp ett liknande fall, och domen är en skärpning av Hovrättens bedömning som var 160 dagsböter.
I en annan färsk dom i Västmanlands tingsrätt döms en person till 4,3 miljoner kronor i skadestånd för att ha gjort en svensk film tillgänglig via nätet, plus 160 timmars samhällstjänst för tillgängliggörande av 517 filmer.
Och något tidigare dömdes en person av Uppsala tingsrätt till fem månaders fängelse för att ha drivit tjänsten Tankaner.com, med länkar för nedladdning av filmer.
– Polisen blir allt duktigare, och det är ett stort antal processer som når domstolarna nu, kommenterar Henrik Pontén, jurist vid konsultföretaget Rättighetsalliansen som arbetar med olika former av nätbrott.
Ändå är det en liten del av alla som laddar ner filmer illegalt som åtalas.
Personerna som driver Rättighetsalliansen är desamma som tidigare arbetade i den ekonomiska föreningen Svenska Antipiratbyrån. Rättighetsalliansen säger sig också stå bakom anmälan som ledde till polisens razzia mot fildelningssajten The Pirate Bay i förra veckan.
– Vi kunde lämna detaljerad och omfattande information om Pirate Bay till polisen, säger Henrik Pontén.
Enligt Henrik Pontén var tekniken för att dölja sajtens datorer särskilt avancerad, och han betraktar därför tillslaget som en framgång.
Pirate Bay försvann från internet direkt efter razzian, men innehållet finns nu tillgängligt på sajten Old Pirate Bay som drivs av torrentsajten Isohunt. Enligt Venturebeat.com innehåller sajten både det tidigare materialet och nytt innehåll. Samtidigt rapporterar Venturebeat om andra kopior av Pirate Bay utan nytt innehåll, och i något fall även sajter med falskt innehåll och försök att ta betalt av användare.
Polisen har nu startat en förundersökning utifrån materialet som beslagstogs vid razzian, men någon tidplan för åtal finns ännu inte.
– Det är väldigt mycket material att gå igenom, konstaterar Paul Pintér, nationell samordnare för immaterialrättsliga brott.
Enligt Henrik Pontén har illegal fildelning minskat de senaste åren. Delvis kan det bero på ett ökat utbud av legala filmtjänster, men Henrik Pontén tror också att det beror på en övergång till sajter där innehållet strömmas i realtid, exempelvis Swefilmer och Dreamfilm.
Att driva sådana sajter utan licens från rättighetshavare är illegalt, men rättsläget för dem som tittar på film via sajterna är oklart. För att göra sig skyldig till upphovsrättsbrott måste en kopia av filmen lagras på datorns hårddisk, och exakt vad som lagras i datorn medan filmen strömmas kan skilja sig från sajt till sajt. Dessutom är det oklart om kopian måste vara framställd från en illegal kopia för att den som tittar ska vara skyldig till upphovsrättsbrott.
– Det är en fortfarande en gråzon som var och en får tolka som man vill, men ska man vara säker ska man titta via lagliga sajter, säger Paul Pintér.
En anledning till intresset för fildelningssajter och streamingsajter är att utbudet på de legala sajterna fortfarande begränsas av visningsrättigheter, så att även äldre filmer ofta bara finns tillgängliga under en begränsad tid.
– Helt klart finns det brister. Det finns flera åtgärder man borde ta tag i men de legala sajterna blir snabbt betydligt bättre, säger Henrik Pontén.