Övriga nyheter

Hårdare krav efter KI-skandalen

Med rödskaftade penslar hanterar forskarna i Lund snitt av hjärnan från råttor där mänskliga stamceller har transplanterats in. Mätningar visade att stamcellerna hade förvandlats till celler som producerar dopamin, den signalsubstans som patienter med Parkinsons sjukdom lider brist på. Målet är behandling med dopaminproducerande celler som skapats av patientens egna celler. Foto: Kennet Rouna
Stamcellerna som har utvecklats till nervceller (röda) samt dopaminceller (gröna). Foto: Kennet Rouna
Anders Malmström

Regenerativ medicin kan göra sönderrökta lungor friska, bota parkinson och ge utslitna leder nytt brosk. Men Macchiarini-affären har skakat om ett av de hetaste forskningsområdena.

Publicerad

Går det att laga eller ersätta skadade vävnader och organ genom att föra in nya celler? Eller kan smarta molekyler skaka nytt liv i de celler som finns kvar? Den frågan sysselsätter tusentals forskare världen över. Området kallas för regenerativ medicin. Det är ungt, hett och kantat av förhoppningar.

Men området är omdiskuterat efter den så kallade KI-skandalen. Luftstrupar av plast, täckta med stamceller, opererades under 2011 och 2012 in i tre svårt sjuka patienter vid Karolinska sjukhuset. Metoden hade utvecklats av den italienska kirurgen Paolo Macchiarini, anställd vid KI, som också ledde operationerna. Problemet var att han tillämpade tekniken direkt på människor – utan djurförsök. Det blev allmänt känt i slutet av januari. I dag är två av patienterna döda, den tredje ligger i intensivvård.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här