Populärteknik

Här testas linbanan som ska rädda astronauter vid brand

Foto: Nasa

Vad gör man om Falcon 9-raketen eller Crew Dragon börjar brinna på marken? Inför den första bemannade uppskjutningen testade Spacex och Nasa sitt linbanesystem.

Publicerad

Den första bemannade uppskjutningen med Crew Dragon, Demo-2, är schemalagd till mitten av maj. Som en del i förberedelserna tränade Spacex tillsammans med Nasa på att evakuera astronauter från startplattformen. Och vilket system är då säkrast för att snabbt lägga avstånd mellan besättningen och en brinnande Falcon 9-raket? Jo, individuella linbanor.

Vid Kennedy Space Center i Florida genomfördes en demonstration av systemet med astronauterna samt övrig personal som kommer vara på plats under uppskjutningen. Om brand uppstår kommer bland andra Doug Hurley och Bob Behnken att kasta sig ned i varsin metallkorg. De löper på vajrar från plattformen och ned till marken. Se klippet när systemet testas nedan.

Vid linbanornas slut väntade ett pansarfordon, rustat för att klara explosioner från landminor och improviserade sprängladdningar. I testet simulerades skadad personal och kollegorna tvingades att leta upp dem i den fejkade brandröken.