Populärteknik
Här testar forskarna konceptet ”rymdhissen”

I slutet av 1800-talet lanserades konceptet med rymdhissen. Men förverkligandet av tekniken har aldrig varit nära – tills nu.
Rymdracet är i full gång och flera privata aktörer börjar närma sig den kritiska punkten då de säger att de kan börja köra upp turister i omloppsbana. Men att åka upp med raket kanske inte kommer att vara det enda alternativet i framtiden.
Vid japanska universitetet Shizuoka håller man tillsammans med Japan Aerospace Exploration Agancy (JAXA) som bäst på att tillverka en rymdhiss. Eller i varje fall en studie som ska bevisa konceptet.
Själva testet är ganska småskaligt och inte alls det man kanske tänker sig när man pratar om rymdhissar. Det japanska testet kommer att bestå av en liten låda, 6x3x3 centimeter, som ska färdas på en 10-meter lång kabel mellan två kubsatelliter. En resa som kommer att övervakas från kameror monterade i dessa.
– Det kommer att vara världens första experiment med hissrörelse i rymden, säger en talesperson för universitetet till nyhetsbyrån AFP.
Rymdhissen som koncept uppfanns av ryssen Konstantin Tsiolkovsky efter att han sett Eiffeltornet. Men även om teorin med en förankringspunkt på jorden och en motvikt i rymden är korrekt – finns det många skäl till att rymdhissen aldrig har förverkligats. Den främsta är att det inte finns något material som skulle klara av påfrestningen att agera hisskabel.
Japanska företaget Obayashi är involverade i projektet – och de sade redan 2014 att rymdhissar är en möjlig framtid.
Ska klara att bära 100 ton
I det koncept som Obayashi presenterade skulle hisskabeln bestå av 96 000 kilometer grafen-nanorör. Denna binder samman en hamn på jorden med en 12 500 ton tung motvikt och ska klara av att bära en 100 ton tung hiss.
I de studier som företaget då gjort ansåg de att konceptet var möjligt, att det skulle ta runt 20 år att producera kabeln – samt att man till år 2050 skulle kunna ha en fungerande hiss.
Dock skrev man 2014 att: ”Nuvarande teknik är inte på en nivå för att realisera konceptet – men vår plan är realistiskt och ett steg mot att bygga rymdhissen”.
Och där är de nog inte fel ute. Att bygga hissen kommer vara svårt och extremt kostsamt. Men det finns hypoteser kring att tekniken kan revolutionera ”rymdindustrin” då kostnaden för att frakta ut material och människor bara blir en bråkdel av vad det kostar att skjuta upp raketer.
Men först ska man alltså testa en liten motoriserad låda.