Webbtv

Här lyfter vi på Iphone 7-skalet

UNDER SKALET. Apples senaste modell slopade hörlursuttaget och klarar att bli tappad i vatten. Webb-tv-programmet Under skalet bryter sig in i Iphone 7 för en närmare titt.

Publicerad

I september lanserade Apple Iphone 7, en smartphone som är så damm- och vattentålig att den är IP67-klassad. Därmed ska den vara både dammtät och klara ett halvtimmeslångt dopp.

Mobilen har inget hörlursuttag, utan kommer med en adapter för den som vill koppla in lurarna med sladd.

När Under skalets programledare Jan Herrlin och Adis Avdic tar sig an Iphone 7 börjar de med en titt på tidigare Iphone-modeller: fyran, femman och sexan. Iphone 5 har redan undersökts i ett tidigare avsnitt och den dissekerade luren får vara med som jämförelse när Adis Avdic bryter sig in i modell nummer sju.

Att ta sig in i den vattentäta sjuan visar sig dock vara svårt. Efter att ha lossat skalets skruvar försöker han dra loss skärmen med en sugpropp, men telefonen hänger fortfarande ihop.

– Det kommer bli dyrt att byta skal på de här, konstaterar han, men lyckas till sist dela telefonen i två delar.

På insidan är Iphone 5 och 7 ganska lika.

Vibratorn på den senare modellen är större och integrerad med fingertrycksensorn, till skillnad från femman där den sitter i hörnet.

Läs mer:

Jan Herrlin påpekar att sensorn gjort det enklare att göra telefonen vattentät, även om mekaniska knappar också kan vara vattentäta.

– Då är det helt tätt, plus att när sensorn har blivit större så har man inte fått plats med hörlursuttaget där, säger han och pekar ut skillnaden i placering av högtalarna i de två telefonerna.

Med hjälp av minimal skruvmejsel och mycket pill tar sig Jan Herrlin in i vibratorn. Men då börjar det läcka olja.

– Om man jämför den nya vibratorn med den gamla så kan man se att den gamla snurrade runt, säger Adis Avdic och ser att den gamla vibratorn är mindre än den nya.

De båda programledarna konstaterar dock att mycket är sig likt i de två modellerna, trots att det skiljer fyra år mellan Iphone 5 och Iphone 7. Jan Herrlin förutspår att det kommer att fortsätta så de närmaste modellerna också.

– Jag tror inte det kommer hända så jätterevolutionerande saker, men det får vi säkert äta upp.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Det här är webb-tv-showen Under skalet

Finns i två utföranden: Iphone 7 och Iphone 7 Plus.

Kapacitet mellan 32 och 256 GB

Skärm: 4,7 eller 5,5 tum.

Programledarna Adis Avdic och Jan Herrlin jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas. Adis Avdic är mekanikkonsult. Jan Herrlin är expert på kretskortsdesign.

Samtliga avsnitt i serien kan ses på nyteknik.se/underskalet