Digitalisering

Här har du dem: fyra nya Iphone 13-modeller

Iphone 13 är här. Foto: Zuma Press
Iphone 13 är här. Foto: Zuma Press
Så här såg det ut när Iphone 13 presenterades. Foto: Zuma press
Så här såg det ut när Iphone 13 presenterades. Foto: Zuma press
Färgvalen för Iphone 13 Pro
Färgvalen för Iphone 13 Pro
Iphone 13 Pro och 13 Pro Max. Foto: Apple
Iphone 13 Pro och 13 Pro Max. Foto: Apple
Iphone 13 Pro. Foto: Apple
Iphone 13 Pro. Foto: Apple

Säg hej till fyra nya Iphone-modeller: Iphone 13, Iphone 13 Mini, Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max. Samtliga innehåller den nya A15 Bionic-systemkretsen. ”Det finns inget i världen som liknar det här chipet”, hälsade Apple under ett lanseringsevent på tisdagskvällen.

Publicerad

Nya Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max kommer i storlekarna 6,1 respektive 6,7 tum. De nya modellerna kan beställas från fredagen den 17 september och blir tillgängliga i butik fredagen den 24 september. Datumen gäller för övrigt även Iphone 13 (6,1 tum) och Iphone 13 Mini (5,4 tum).

Pro och Pro Max-modellerna får en skärmuppdateringsfrekvens på 120 hertz. Det var både förväntat och nödvändigt: Apple har fram till nu legat efter konkurrensen på det här området.

För dessa dyrare varianter av de fyra modellerna i Iphone 13-serien var det naturligtvis stort fokus på kamerorna. Utöver upputsningar som 3x optisk zoom och sedvanliga löften om bättre foto i mörker fanns det också några saker som stack ut. För det första blir det möjligt att ta makrobilder - alltså skarpa närbilder av små detaljer - med 13 Pro och 13 Pro Max. För det andra presenterades en funktion där man redigera och flytta fokus i redan inspelat videomaterial.

Här kan du läsa Ny Tekniks direktrapport från Apple-eventet

Samtliga modeller bygger på nya systemkretsen A15 Bionic. Det rör sig fortfarande ett chip på 5 nanometer och en sexkärnig processor - likt fjolårets A14 Bionic - men Apple hävdar likafullt att de nya kärnorna kan pressa fram betydligt mer prestanda.

En annan sak de fyra modellerna delar är bättre batteritid och enligt Apple ska 13 Pro Max ha den bästa batteritiden av någon Iphone någonsin. Vi får lov att återkomma om det i framtida test.

Iphone 13 Pro kostar från 12 295 kronor, och iPhone 13 Pro Max från 13 495 kronor. Iphone 13 börjar på 9 795 kronor, Mini på 8 595 kronor, och de senare två kommer med lagring på 128, 256 och 512 GB. Att basmodellen och Mini börjar på 128 GB och inte 64 - som brukligt - är nytt för i år. På tal om lagring så går det att fläska till med 1 TB för 13 Pro och 13 Pro Max om man så önskar.

Nya Ipad-modeller

Apple presenterade utöver detta en ny instegsmodell av Ipad, med A13 Bionic-chip. Den får sällskap av en ny version av Ipad Mini, som får stöd för styluspenna. Båda modellerna kommer med funktionen Center Stage, där selfiekameran följer användaren under videosamtal.

Basmodellen av Ipad kostar från 3 995 kronor (enbart wifi), medan modeller med simkort kostar från 5 495 kronor. Ipad Mini? Från 5 995 kronor (enbart wifi)  och från 7 795 kronor för paddorna med plats för simkort.

Apple Watch Series 7 har större skärm

Nästa generations klocka gjorde också sin debut: Apple Watch Series 7. Den har fått en skärm som ska vara 20 procent större än den på föregående modell. Själva boetten har också fått ett nytt utseende som bland annat är något rundare än tidigare.

Knappar och menyer har gjorts större för att det ska bli enklare att använda klockan när du tränar, till exempel. Apple utlovar bättre batteritid och snabbare laddning.

Men ny design i all ära: det saknades onekligen några riktigt heta nya hälsofunktioner i paritet med tidigare versioners ekg- och syremättnadsmätare.

Det var förresten genomgående för hela Apples visning under tisdagskvällen: några stora nyheter eller överraskningar uteblev helt. Och vi såg inte röken av några nya Airpods-lurar heller.