Populärteknik

Här är sommarpratarna du ska ha koll på 2019

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

En terrorexpert, en meteorolog och en ai-filosof. Här är listan över sommarpratarna som berör teknik, naturvetenskap, forskning och företagande.

Publicerad

I år fyller anrika ”Sommar i P1” 60 år. Nu står det klart vilka som blir årets sommarvärdar. Premiäravsnittet sänds den 22 juni, med skådespelaren Fares Fares i fokus. Han är högaktuell med den hyllade tv-serien ”Chernobyl”, en dramatiserad, men verklighetsbaserad skildring av Tjernobyl-katastrofen 1986.

Är du framför allt nyfiken på teknik, vetenskap, forskning och företagande? Här är ett urval av årets sommarpratare som kan passa dig, i kronologisk ordning:

24 juni: Entreprenören Isabella Löwengrip backar bland annat p-appen Natural Cycles. I sitt sommarprogram ska hon berätta om vad som präglat henne att bli den hon är i dag, och vad som kommer att göra henne till världens mäktigaste affärskvinna.

27 juni: Den internationelle terrorexperten Magnus Ranstorp, som även är forskningsledare vid Försvarshögskolan, debuterar som sommarvärd. Han lovar att ta med lyssnarna in i terrorismens värld, där de ska få höra om hans möten med terrorister, säkerhetstjänster och om hans roll som hemlig budbärare.

11 juli: Biologen Anne Sverdrup-Thygeson jobbar vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet. Hon älskar insekter och har skrivit en bok på temat, "Insekternas planet – om småkrypen vi inte kan leva utan". Nu vill hon få oss att känna samma sak för småkrypen som hon gör, ”därför att insekter är vackra, roliga och fascinerande. Men också för att vi människor är helt beroende av dessa små, sexbenta skapelser.”

13 juli: Epidemiologen och forskaren Emma Frans har utsetts till Årets folkbildare inte bara en utan två gånger. Hon ska prata om vetenskap, och om hur vi alla ibland kan vara faktaresistenta idioter.

14 juli: I många år var han vd för Scania. Sedan blev han ordförande i Svenskt Näringsliv, ett uppdrag som han fick lämna efter att ha sagt ”Vad fan får jag för pengarna?” om den svenska skattepolitiken i tv-programmet ”Uppdrag granskning”. Det här ska han berätta mer om, men också om Scanias företagskultur och vad som egentligen hände bakom kulisserna när Volvo misslyckades med att köpa Scania.

23 juli: Ingenjören Ola Sarneke är vd för Serneke Group, som bygger Nordens högsta skyskrapa, det 245 meter höga Karlatornet i Göteborg. Han ska bland annat prata om hur du ska prioritera när du utmanar dig själv med höga mål.

31 juli: Målet med stiftelsen Gapminder är att skapa en faktabaserad bild av världen, som är enkel att ta till sig. En av medgrundarna är Anna Rosling Rönnlund, som nu debuterar som sommarvärd. Trots att hon aldrig sett på sig själv som en ”siffermänniska” är det ändå siffror och statistik hon ägnat hela yrkeslivet åt. Det ska hon berätta mer om under sitt program.

1 augusti: Han har ritat Gåshaga brygga på Lidingö, entréhuset till Eriksbergs viltpark och ett trädhotell i Harads, men också prisbelönats för Ikeastolen ”Ikea PS Vågö”. Arkitekten Thomas Sandell utlovar ett sommarprat som bland annat ska handla om ”en flykt från Sankt Petersburg, minnet av en dalahäst och varför vi är livrädda för modern arkitektur.” Dessutom ska han ge lyssnarna tips om hur de kan inreda hemma för att allt ska kännas större.

11 augusti: Klimatexperten Michael Tjernström ska berätta om vad som egentligen händer med klimatet och varför, men också vad det här egentligen innebär för oss och vad vi kan göra. Dessutom ska han berätta om sina polarexpeditioner till Arktiska oceanen, och om varför kunskap är så viktigt.

14 augusti: Bor vi i en simulerad datavärld? Filosofiprofessorn Nick Bostrom har blivit världskänd för sina tankar om artificiell intelligens, inte minst med boken "Superintelligens – de tänkande maskinernas tidsålder". Han är i dag chef för Future of Humanity Institute vid universitetet i Oxford, och ger en väldigt kortfattad beskrivning över vad han ska prata om i sitt sommarprogram: ”Jag kommer att utsätta den svenska nationen för en massa trams. Förlåt.”

Här hittar du listan på alla årets sommarvärdar.