Innovation

Här är ”Rognan” – Ikeas nya robotmöbel

Ikeas första robotmöbel ser ut så här. Foto: Ikea
Ikeas första robotmöbel ser ut så här. Foto: Ikea

Den är en säng, en soffa och förvaringsmöbel i ett. Ikea kallar den ”robotbaserad”.

Publicerad

För några år sedan fick Ori, en startup spunnen från universitet MIT, mycket uppmärksamhet. Ori tillverkar möbler som kan anta olika skepnader utifrån kundens behov. I en reklamvideo demonsteras hur en säng med ett knapptryck lyfter från golvet och göms under taket. Det går till och med att skippa knapptrycket och styra Oris möbler med rösten om man har en smart högtalare.

Nu har Ikea inlett ett samarbete med Ori, som resulterat i robotmöbeln Rognan. ”Med några knapptryck kan Rognan förvandlas från soffa till säng och dess unika konstruktion ger sammanlagt åtta extra kvadratmeter boyta. Den har också massor av inbyggd förvaring! Rognan är den första möbeln som vi har utvecklat i samarbete med robotföretaget Ori”, skriver Ikea på Instagram.

Ikea ska under nästa år börja sälja möbeln på olika Ikea-varuhus ”runt om i världen”.

Nu återstår att se vad den kommer att kosta: Oris möbler ligger i en prisklass Ikea normalt inte förknippas med. Frågan är också hur mycket av Rognan kunden måste montera på egen hand.

Det svenska möbelföretaget är hur som helst uppspelta över satsningen.

– Istället för att göra möbler mindre så omformar vi dem till den funktion du behöver vid det aktuella tillfället. När du sover behöver du inte din soffa. När du använder din garderob så behöver du inte din säng, säger Seana Strawn, en produktutvecklare på Ikea, till sajten The Verge.