Digitalisering

Här är Meta Quest Pro – kostar nästan 20 000 kronor

Quest Pro är namnet på Metas nya fristående vr-hjälm. Foto: Meta
Quest Pro är namnet på Metas nya fristående vr-hjälm. Foto: Meta

Meta är övertygat om att ar och vr är framtiden. För att ligga steget före i utvecklingen har sociala medie-jätten lanserat Meta Quest Pro, en avancerad vr-hjälm för företagsanvändare.

Publicerad

Det har snart gått ett år sedan bolaget bytte namn från Facebook till just Meta. Nu fördjupar sociala mediebolaget sin stora framtidssatsning på metaverse. 

Lanserat vr-plattform 

Sedan i fjol har Meta bland annat lanserat vr-plattformen Horizon Worlds i USA och Kanada. Tjänsten, som beskrivits som en mix av Roblox och Minecraft, låter användarna umgås med vänner och bekanta i form av 3d-avatarer. 

Men denna, nya sköna vr-verklighet som Meta vill bygga, kräver inte bara nya digitala plattformar utan även färsk hårdvara. Ny Teknik har tidigare rapporterat om Metas kostsamma utveckling av nydanande vr-teknik. Nu börjar sociala mediejätten skörda frukten av det arbetet. 

Påkostad vr-hjälm med ny teknik 

På tisdagskvällen svensk tid lanserades Meta Quest Pro, som är den mest påkostade vr-hjälmen i Metas Oculus-produktserie. Lanseringen skedde på Metas årliga utvecklarkonferens Connect.

 Den färska fristående vr-hjälmen har en betydligt mer slimmad design med en helt ny, patenterad optik som gör den 40 procent mindre än föregångaren Quest 2.

Med vr-setet kommer också ett par kontroller. Pressbild. Foto: Meta
Med vr-setet kommer också ett par kontroller. Pressbild. Foto: Meta

Meta har även byggt en uppsjö av nya kameror och sensorer i hjälmen för att ge användarna en mer fullödig vr-upplevelse. Det yttrar sig bland annat i att Meta Quest Pro ger ett större periferiseende än föregångarna.  

Fokusstyrd bildrendering 

På insidan av den nya vr-hjälmen finns också inåtvända kameror som används till ansikts- och ögonspårning. Det gör bland annat möjlighet till så kallad fokusstyrd bildrendering (foveated rendering), en teknik som innebär att Quest Pro renderar högupplöst grafik i området där användare fäster blicken. Områden i periferin ritas i stället upp i lägre upplösning, vilket minskar belastningen på hjälmens grafikkrets. 

Meta Quest Pro är inte den enda vr-hjälmen med stöd för foveated rendering, men det är första gången Meta leverera hårdvara med tekniken.

Vr-hjälmens inåtvända kameror ska också kunna användas till att fånga ansiktsuttryck hos användaren, och sedan överföra detta till vr-avataren. Om man ler, blinkar med ögonen eller höjer ögonbrynen i den fysiska världen, ska avataren även göra så, kortfattat. 

Mer uppslukande vr-upplevelse 

Det finns också utåtvända kameror på hjälmen. Dessa ska samla in bildmaterial som gör att vr- och ar-lagret som syns i hjälmen kan kombineras med den riktiga omgivningen på ett mer effektivt och sömlöst vis. Det ska skapa ett bättre flyt i ar-upplevelsen när man exempelvis placerar digitala objekt, som en virtuell anslagstavla, på en yta som finns i den fysiska omgivningen. 

Nytt chip ger bättre prestanda 

Meta Quest Pro hämtar sin beräkningskraft från Snapdragons nya XR2 Plus-chip. RAM ligger på 12 gigabyte, och hjälmen har ett lagringsminne på 256 gigabyte. Det nya chipet ska, enligt Meta, kunna leverera 50 procent bättre prestanda än motsvarande hårdvara hos Quest 2. 

Metas nya vr-set Quest Pro är dyr, och riktar sig till professionella. Pressbild. Foto: Meta
Metas nya vr-set Quest Pro är dyr, och riktar sig till professionella. Pressbild. Foto: Meta

Dessutom är Quest Pro försedd med två lcd-paneler som ger en upplösning på 1800 x 1920 pixlar per öga. Färgomfånget har gjorts 1,3 gånger större, och pixeltätheten är 37 procent högre än på Quest 2. Hjälmens uppdateringsfrekvens ligger på 90 Hz. 

Meta vill locka företagen 

Även kontrollerna till Metas vr-hjälm har gjorts om. Nya Meta Quest Touch Pro är utrustade med Snapdragon 662-chip och tre kameror vardera för rörelsespårning.

Meta Quest Pro är framför allt tänkt för företags- och proffsanvändare – vilket återspeglas av priset. Vr-hjälmen kostar 19 495 kronor för den som förbeställa ett par. Leveranstiden är beräknad till 25 oktober.