Innovation

Här är Ikeas smarta eluttag

Slå av och på strömmen med ett knapptryck.
Slå av och på strömmen med ett knapptryck.
Rebecca Töreman.
Rebecca Töreman.

I oktober släpper Ikea sin nya produkt för det smarta hemmet. Det är en kombination av stickkontakt och eluttag som man kan kontrollera med en fysisk knapp eller via en mobilapp.

Publicerad

Texten är uppdaterad.

– Vi ser jättemycket fram emot det här. Och den kommer lagom till jul, så man kan styra sin julbelysning med den, säger Rebecca Töreman, produktutvecklare på Ikea.

Prylen – som fått namnet Trådlöst uttag – kan köpas separat eller tillsammans med en knapp. Separat kostar den 99 kronor. Knappen är utrustad med en magnet för att kunna fästas på metallytor. Den kommunicerar med eluttaget via den för smarta hemmet-prylar så ofta använda standarden Zigbee. Det är samma standard som Ikea använt till de lampor man tidigare lanserat i sortimentet Trådfri.

Ett skäl till att Ikea ville satsa på ett eluttag var insikten om att den ljusutrustning folk har hemma inte alltid är kompatibel med möbeljättens egna trådfrilampor.

– Men den här kan givetvis användas för att styra andra saker i hemmet också, även om vi tror att många vill använda möjligheten till att styra belysningen, säger Rebecca Töreman.

Knappen – och appen – har bara två funktioner: slå på eller slå av strömmen. Men har man flera Ikea-eluttag kan man välja att styra flera med ett enda knapptryck. Vill man använda appen krävs dock den gateway Ikea säljer separat.