Digitalisering
Här är Googles nya telefoner
LONDON. Artificiell intelligens är nummer ett för Google just nu. Och det märktes när de presenterade sina nya telefoner, Pixel 2 och Pixel 2 XL.
Med ett mantra om den heliga treenigheten mellan hårdvara, mjukvara och artificiell intelligens gav Google de nya Pixel-telefonerna sin rätta inramning.
Ett exempel på det är hur Pixel 2 och Pixel 2 XL kan erbjuda ett porträttläge trots att båda telefonerna bara har en kamera (12 megapixel) vardera på baksidan.
Till skillnad från hur Apples Iphone-modeller fungerar klurar Google med hjälp av neurala nätverk ut vad som ska vara skarpt respektive bokeh-suddigt. Det betyder också att de kan använda samma teknik för kameran på framsidan (8 megapixel).
De nya telefonerna var som väntat huvudnumren på de simultana pressvisningar Google höll i San Francisco och London. Under skalet (Qualcomm Snapdragon 835-processor, ramminne på 4 gigabyte, 64 eller 128 gigabyte lagring) är det nästan ingen skillnad på modellerna, men Pixel 2 har en femtumsskärm och XL-modellen har en skärm på sex tum, samt ett större batteri.
Priset för dem startar på 649 dollar respektive 849 dollar. Det är inte känt när de kan komma att lanseras i Sverige.
Men Google ägnade inte mycket tid åt att tala om priser eller prestanda, utan mer hur telefonerna kan användas. Sundar Pichai, vd för Google, återupprepade ambitionerna på att ställa om från en ”mobile first”-värld till en där artificiell intelligens är den enskilt viktigaste tekniken för våra digitala liv.
Därför har sökmotorjätten i sina nya Pixel 2-modeller byggt in något de kallar Google Lens. Genom att rikta kameran – inga särskilda appar behövs – mot ett objekt kan man få mer information. Det bygger på tanken att många vill söka efter svar på internet men inte alltid vet hur de ska formulera sina frågor i ord.
Om man ser en hund man vill veta rasen på, eller ett intrikat mönster man tycker om – för att ta de exempel som användes under presskonferenserna – ska Google Lens kunna assistera med den typen av spörsmål.
Och att Google överhuvudtaget kan erbjuda den möjligheten är naturligtvis tack vare de senaste årens snabba framsteg inom artificiell intelligens där ai nu dag för dag blir vassare på bildigenkänning och bildklassificering.
Google ägnade utöver telefoner mycket tid åt sin satsning på iot-hemmet, med två nya modeller av den sorts smarta högtalare Amazon gjort stor succé med. Google Home Mini är den diskreta varianten och Google Home Max är en större variant som ser ut att vilja vara ett alternativ till hemmabioljudet. Även här använder Google artificiell intelligens för att justera Max-högtalarens ljud beroende på var i hemmet den placeras.
Sverige finns som sagt inte i Googles planer än så länge, men Sverige var trots allt representerat tack vare Isabelle Olsson, designer för Google Home Mini. Olsson dök överraskande upp vid två tillfällen under Googles visning och vid det andra tillfället talade hon svenska. Google har nämligen tillverkat ett par trådlösa hörlurar med Googles översättningsteknik inbyggd. Så hon och en av hennes kollegor kunde kommunicera på varsitt språk och ändå förstå varandra.