Populärteknik

Här är första bilden av en dinosaurieunge i ägget

Med hjälp av avancerad visualiseringsteknik har forskare från bland annat Uppsala universitet kunnat ge en glimt av hur en långhalsad dinosauriebaby såg ut inuti sitt ägg före kläckning. Foto: Daniel Snitting

För första gången någonsin kan vi nu se en tydlig bild av hur den långhalsade dinosaurien såg ut som embryo i sitt ägg. Djuret som skulle bli det största landdjuret någonsin började livet stor som en grapefrukt.

Det är inte helt ovanligt att forskare hittar fossila ägg från olika typer av långhalsade dinosaurier. Oftast är äggen dock tomma. Någon gång då och då hittas ett bevarat embryo men då är problemet att de små sköra benen är svåra att få fram ur kalkstenen för att studera.

Nu har forskare, för första gången, använt extremt kraftfulla röntgenstrålar för att skapa en högupplöst tredimensionell bild av benen, både de synliga och de som är begravda i kalksten. Skanningen har genomförts vid European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) i Frankrike. En dator på Uppsala universitet har sedan använts för att modellera fram högupplösta, tredimensionella bilder.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här