Säkerhet

Här är Facebooks nya regler för dig som användare

Som svar på den massiva kritiken mot Facebook, delvis efter Cambridge Analytica-skandalen, släpper företaget nya communityregler för innehåll. Foto: Alamy
Som svar på den massiva kritiken mot Facebook, delvis efter Cambridge Analytica-skandalen, släpper företaget nya communityregler för innehåll. Foto: Alamy

Ökat skydd för flyktingar och migranter samt möjlighet att överklaga beslut om Facebook valt att ta bort individuella poster. I dag släpper Facebook nya regler för vilket innehåll som får läggas upp på det sociala nätverket.

Publicerad

Som svar på den senaste tidens massiva kritik mot företaget, delvis efter Cambridge Analytica-skandalen, släpper Facebook i dag nya så kallade communityregler för innehåll. Utöver direkta exempel på vad som tillåts och inte publicerar Facebook nu också resonemanget bakom riktlinjerna för att de mer ska likna de interna riktlinjer som företaget redan använder, säger Facebook-chefen Siobhan Cummiskey, som ansvarar för innehåll på plattformen.

– Jag tror att människors förväntan på oss har ökat med tiden och vi försöker alltid bli bättre. Vad det handlar om i dag är i första hand att ge mer information om hur vi arbetar med våra riktlinjer, säger hon till TT.

Möjlighet att överklaga

En av nyheterna är att det ska bli möjligt att överklaga beslut att ta bort individuella poster (inlägg) när det gäller naket, hatiskt eller våldsamt innehåll. Redan nu kan en person överklaga om företaget valt att ta bort en hel profil.

– Vi vill ta bort innehåll som är skadligt men vi vet att det ibland blir fel, säger Siobhan Cummiskey.

I dag jobbar runt 15 000 personer med att granska innehåll och identifiera otillåtet innehåll, och företaget räknar med att anställa upp till 5 000 fler för att klara av den ökade belastningen.

Skydd för flyktingar

När det gäller det företaget kallar för hatiskt innehåll har Facebook också lagt till skydd för flyktingar. Det har varit svårt tidigare eftersom flyktingar inte är en enkelt identifierbar grupp.

– Men vi märkte i samband med att många flyktingar kom in i Europa att det blev allt mer hatiska inlägg mot flyktingar och migranter och att de då behöver ett extra skydd, säger Siobhan Cummiskey.

Utöver flyktingar har Facebook ett särskilt skydd för diskriminering mot etnicitet, nationalitet, religion, sexuell läggning, könsidentitet, funktionshinder och sjukdom.

Falska nyheter

Efter det amerikanska presidentvalet 2016 har företaget jobbat med att begränsa spridningen av falska nyheter. Men man kommer fortfarande inte att ta bort innehåll så länge det inte bryter mot någon av Facebooks andra regler, säger Siobhan Cummiskey.

– Det är ett problem när ett privat företag ska agera skiljedomare för vad som är falskt och sant. Men vi jobbar med att ta bort de ekonomiska incitamenten och att minska spridningen av missvisande information.

Det är en hårfin gräns mellan falska nyheter, satir och opinion, skriver företaget i riktlinjerna. I stället för att ta bort innehåll vill man jobba med utomstående faktagranskare och teknik för att minska spridningen och öka användarnas kunskap om hur man identifierar falska nyheter.