Populärteknik

Här är allt vi vet om Playstation 5

Playstation 5 (PS5) släpps 19 november. Här samlar vi bekräftade nyheter och rykten om pris, specifikationer och lanseringsdatum för nästa generations konsol.

Publicerad

2020-10-28: PS5 unboxing!

Ja nu har vi en Playstation 5 på redaktionen – så här såg det ut när vi unboxade Sonys snart lanserade spelkonsol Playtation 5.

2020-10-09: Leveransproblem av PS5 kan vara länge

Playstation 5-hajpen har tagit fart ordentligt. Förhandsbokningarna är många och PS5-konsolerna som tilldelas Norden motsvarar inte alls köptrycket.

Det här gör att många köpsugna och spelsugna som hoppats på en Playstation 5 i november får vänta – och det länge.

Igår började Webbhallen att informera sina kunder om läget – vilket har lett till att deras kundforum översvämmas av frågor som rör PS5-leveransen.

Sajten FZ har varit i kontakt med återförsäljare som vittnar om att leveransproblemen kan hänga i så länge som till nästa sommar.

– Det ser faktiskt ut som om hela produktions- och säljprocessen har ”floppat”, säger Kristin Hovland, kommunikationschef hos Komplett Group till FZ.

2020-10-08: Sony visar upp insidan av Playstation 5

Vi närmar oss november, lanseringsmånaden för PS5. Men hur ser Playstation 5 ut under skalet? Kanske någon har frågat sig. Nu vet vi. Sony har nämligen i en video (se spelaren nedan) lugnt och metodiskt tagit oss igenom framtidskonsolen.

Med denna vill Sony visa hur man har integrerat tekniken i Playstation 5.

I videon bjuds vi på nya detaljer. Kylsystemet till exempel – det använder sig av flytande metall för att kyla den avancerade processorn. Anledningen till att man valt flytande metall är för att säkerställa kylprestanda som vara länge. Det är förmodligen en bra idé, eftersom 7nm-processorer avger extrem värme.

Förutom att man behövt ta stora steg vad gäller kylsystemet så hävdar Sony att man också har lagt mycket krut på att minska ljudnivån.

De vita panelerna ser ut att vara lätta att plocka bort om man vill rensa konsolen på damm och smuts. Vad gäller hårddisken om 825 gb ser den däremot inte ut att kunna ersättas – den är inbyggd i moderkortet.

Konceptarbetet med Playstation 5 drog Sony igång 2015. Fem år har det alltså tagit för dem att utveckla och designa Playstation 5 – som alltså släpps i november.

2020-09-16: PS5 till Sverige 19 november

Playstation 5 släpps i Sverige 19 november. 499 euro för modellen med blurayläsare, 399 euro för den utan. Vi återkommer när vi fått besked om prislapp i kronor.

Nedan är vår direktrapportering från Sonys senaste PS5-showcase. Där vi bland annat fick se rollspelet Howarts Legacy, ett nytt God of War och Final Fantasy XVI.

.. och här kan du se Sonys senaste PS5-visning:

2020-09-14: Äntligen dags för PS5-event

Medan konkurrenten Xbox mer eller mindre kört ut hela sin arsenal i konsolkriget har Sony med kommande konsolen PS5 suttit lugnt i båten. Nu bekräftar dock företaget att ett Playstation 5-event kommer att genomföras den här veckan. Datum: onsdag den 16 september, 22.00 svensk tid.

Det mesta talar för att Sony nu äntligen är redo på att bjuda på de sista detaljerna, så som pris på PS5 – och slappdatum för konsol(erna).

Dessa uppgifter har Microsoft redan gått ut med. Säljstart 10 november, och lanseringen blir global. Här är de svenska priserna:

 • Xbox Series X: 5 695 kronor.
 • Xbox Series S: 3 595 kronor.

2020-08-31: Playstation 5 kan släppas den 13 november

Microsoft har redan spikat att Xbox Series X släpps i november, och nu pekar mycket på att Sony siktar på samma lanseringsfönster. Konsolen kommer troligen att lanseras den 13 november eller dagarna därefter. Det uppger spelsajten VGC med hänvisning till flera anonyma källor bland spelutvecklare och hos återförsäljare. 

Det är fortfarande oklart om PS5 kommer att släppas på samma datum globalt. Vid lanseringen av PS4 började konsolen säljas i USA ett par veckor innan den landade i Europa, och det tog flera månader innan den blev tillgänglig i Japan.

2020-06-24: Därför blir PS5-konsolen så stor

Playstation 5-konsolens utseende lär inte ha undgått någon. Reaktionerna har varit många – och blandade. På sin Linkedin-sida kommenterar UX-chefen Matt MacLaurin den omtalade  designen: ”Det är okej om inte alla älskar den”. Anpassade versioner och specialutgåvor kommer vara något utöver det vanliga, fortsätter han: ”Någon på Reddit skissade upp en i trä, den såg galet bra ut”.

MacLaurin fick också en fråga om konsolens storlek. För det är nämligen så, att den ser ut att vara bra mycket större än sin föregångare PS4. Varför så stor?

”Värmeutveckling. Den här generationen är lite som superdatorer. 7nm-processorer avger extrem värme. Tekniken är fortfarande färsk och vi behövde skapa plats så att värmen kan spridas”, svarar Playstation-chefen.

2020-06-12: Playstation-chefen anser att PS5 passar i de flesta vardagsrum

Utseendet på Playstation 5 väcker känslor, som du kan se nedan. Men Playstation-chefen Jim Ryan, som kanske bor i ett elfenbenstorn designat av Stanley Kubriks ande, säger till BBC att den kommer att passa utmärkt bredvid ditt övriga möblemang.

– Vi tyckte att det skulle vara trevligt att erbjuda en design som verkligen kan göra de flesta vardagsrum mer eleganta. Det är vad vi försökt göra. Och, du vet, vi tycker nog att vi lyckats med det.

2020-06-12: Första reaktionerna på Playstation 5

Igår visade Sony äntligen upp kommande Playstation 5 – och man bjöd på en konsol som andas futurism. Reaktionerna på Twitter lät inte vänta på sig. Mest är det skämt, hån och memes. Här har vi samlat några av de mest slagkraftiga.

Första jämförelsen. Xbox Series x vs Playstation 5.

Någon hoppas på lite fler färgskalor att välja mellan.

En spelkonsol eller ett fartyg?

Kommentar: överflödig.

Kalle anka är det du?

Designen, inte helt omöjligt att kopiera ändå. Bara man är lite kreativ.

Ärligt talat. PS5:an är som gjord för att bära rustning.

Fläktsäsongen är snart här. Och den här är inte helt olik Playstation 5.

Det här är en specialutgåva vi skulle lägga pengarna på!

2020-06-11: Här är konsolen - och de första spelen

Så fick vi se den till slut: Playstation 5. I samband med en fullspäckad visning av PS5-spel valde Sony också att äntligen ge oss bilder på den nya konsolen.

Precis som Xbox Series X kan den ställas på högkant, men likheterna upphör där. Om Series X är en avskalad och minimalistisk sak så sticker PS5 ut rejält med sin futuristiska design.

Fler överraskningar: Sony kommer att sälja PS5 i två olika versioner där den ena, Digital Edition, saknar blurayläsare. Den versionen lär säljas till ett lägre pris.

Några prislappar fick vi dock inte. Vad Playstation 5 kommer att kosta är alltså fortfarande fritt att spekulera kring. Liksom exakt när konsolen är tänkt att släppas.

Sony visade mängder av spel också, och många av dem var riktiga publikfriare. Resident Evil 8, en remake av Demon's Souls och en uppföljare till Horizon Zero Dawn var några av dem.

Därtill fick vi se ett antal smakprov - bland annat i en ny version av långköraren Ratchet & Clank - på hur blixtsnabbt PS5:ans SSD-teknik laddar in nya spelmiljöer.

Andra titlar, värda att nämna: Gran Turismo 7, Sackboy: A Big Adventure, Spider-Man: Miles MoralesGhostwire: Tokyo och Hitman III.

Närbild på Playstation 5. Foto: Sony.
Närbild på Playstation 5. Foto: Sony.
Playstation 5-konsoler med handkontroller och andra tillbehör.
Playstation 5-konsoler med handkontroller och andra tillbehör.

Horizon: Forbidden West är uppföljaren till Horizon Zero Dawn.

Ratchet & Clank: Rift apart.

Remake av Demon's Souls.

Resident Evil 8, eller VIIIage: Resident Evil. Om du vill vara petig.

Project Athia är en ny titel från Square Enix.

2020-06-11: Här ser du kvällens PS5-visning

Klockan 22.00 smäller det. Då har Sony bestämt sig för att visa de första Playstation 5-spelen. Har vi tur får vi se konsolen också. Hey, varför inte slänga in en prislapp och ett släppdatum när ni ändå håller på, Sony? Sändningen når du via videon under dessa rader.

2020-06-09: Klart med nytt datum för PS5-event

Den 4 juni var det tänkt att Sony skulle hålla sitt första Playstation 5-event. Med kort varsel valde man dock att flytta fram eventet på grund av stora protester mot polisbrutalitet i USA. Det fanns viktigare röster att lyssna på, sade Sony då.

Men nu har man hittat ett nytt datum för eventet. Torsdag den 11 juni, klockan 22.00 svensk tid, kommer det att genomföras, skriver Sony i ett blogginlägg. Vidare skriver Sony att man donerar en miljon dollar för att stötta Black lives matter-rörelsen.

Om själva eventet uppmanar Sony tittare att använda sig av hörlurar, för att man har ”gjort några riktigt coola ljudjobb”, vilka kan vara svårare att uppfatta med högtalarna i till exempel en pc. Eventet kommer att strömmas i 1080-kvalitet och med 30 fps, detta trots att PS5 har stöd för 4k och 60 fps.

2020-06-02: Sony skjuter upp digitalt event

Den första juni gick Sony ut med att det blir en digital presentation av bolagets kommande spelkonsol Playstation 5 den 4 juni klockan 22.00. Nu skjuts eventet upp på grund av protester som pågår i USA sedan George Floyd dog i samband med ett polisgripande.

”Även om vi förstår att spelare världen över ser fram emot om att se PS5-spel, så känner vi inte att det är rätt tid att fira, och för närvarande vill vi stå tillbaka och tillåta viktigare röster att höras”, skriver Sony på Twitter.

2020-06-01: Bekräftat: Digitalt Playstation 5-event i juni

Multitaska fram din digitala kalender och boka den 4 juni 22.00 – det är dags! Sony ska då äntligen visa upp Playstation 5. Eller vad det nu blir. Sony själva hävdar att de under det digitala eventet kommer lägga fokus på spelen, så om den fysiska konsolen faktisk kommer att visas upp får vi väl se.

Eventet kommer att sändas på Twitch och Youtube.

Vad vet vi om PS5 så här långt? En del. Här är de bekräftade specifikationerna till exempel:

 • Processor: 8-kärnig, Zen 2, 3,5 GHz (variabel frekvens)
 • Grafikprocessor: 10,28 teraflops, 36 beräkningsenheter på 2,23 GHz (variabel frekvens). Specialbyggd RDNA 2-grafikprocessor
 • Minne: 16GB GDDR6/256-bit
 • Minnesbandbredd: 448GB/s
 • Intern lagring: Specialbyggd SSD, 825 GB
 • Extern lagring: NVMe-SSD-port
 • Optisk läsare: 4K UHD bluray

2020-05-28: Sony planerar PS5-konferens i juni

Nu börjar det röra på sig! Åtminstone om man får tro det uppgifter som Bloomberg nu rapporterar om.

Enligt källor ”med insyn” så planerar Sony att visa upp kommande Playstation 5 redan i juni. Den 3 juni är datumet det pratats om, nästa vecka alltså – och det ska ske genom en digital konferens.

Utöver källorna som det hänvisas till så finns det annat som talar för att det kan bli av. Juni är en vanlig hajpmånad för tv-spelsmakare. E3 är dessutom inställt så kanske ser Sony sin chans att skina?

Ytterligare PS5-event sägs vara planerade. Så Sony lär alltså inte att spilla alla bönor om Playstation 5 det första eventet.

Sony har enligt Bloomberg avböjt att kommentera uppgifterna.

2020-05-22: Sony: PS5 100 gånger snabbare än PS4

Mer specifikt har Sony i en presentation i samband med ett strategimöte noterat att företaget förväntar sig att PS5 laddar speldata 100 gånger snabbare jämfört med Playstation 4. Det tack vare solid state-tekniken som du kan läsa mycket mer om härnedan.

Att spelen till PS5 (och Xbox Series X) kan bli vackra förstod vi häromveckan när studion Epic visade upp en demonstration av spelmotorn Unreal Engine 5 som kördes just på en Playstation 5.

Epics vd Tim Sweeney, den person ju skapade den allra första versionen av Unreal Engine, har dessutom öst beröm över Sony och deras PS5-design.

– Sonys lagringssystem håller världsklass. Bäst i klassen, inte bara vad gäller spelkonsoler utan bäst oavsett plattform. Bättre än högpresterande pc-datorer. Laddningstidernas era är över, sa han under en intervju med branschprofilen Geoff Keighley.

2020-05-11: Sony: coronaviruset påverkar inte PS5-lanseringen

Kanske väntar du otåligt på att Playstation 5 ska lanseras? Påverkar coronapandemin Sonys lanseringsplan? Svaret är nej. Sony bekräftar att man ligger i fas för ”lansering till julhandeln”.

Det har dock funnits utmaningar i att medarbetare har jobbat hemifrån, de internationella resebegränsningarna är också en påverkande faktor. Det är främst testprocessen som tagit stryk, skriver Sony i rapporten.

På tal om lansering. T3 har skrivit om ett påstående om att Sony bekräftat att PS5 släpps redan i oktober. Detta dementeras av Sony.

2020-05-11: Patentansökan pekar på unika funktion i PS5

Den 7 maj skickade Sony Interactive Entertainment in en ansökan om patent på en ny funktion, skriver Gaming Intel. Ja, det är inte en funktion som kommer göra att Sony vinner konsolkriget med sin PS5. Men det är i alla fall en unik funktion, som bör tilltala spelaren med ett pressat schema.

Funktionen går ut på att man ska kunna synka sin kalender med sin PS5. Assistenten kollar sedan hur lång tid aktiviteter och uppdrag tar att genomföra i spelet, och jämför med din kalender. Låt säga att ett uppdrags estimeras ta cirka 45 minuter, och du har något inplanerat om 30 min, ja då varnar assistenten för att du förmodligen inte kommer kunna slutföra det du vill göra i spelet.

Bild från patentansökan. Sony vill synka din kalender med PS5 så att ditt schema inte krockar med för långa uppdrag. Foto: USPTO
Bild från patentansökan. Sony vill synka din kalender med PS5 så att ditt schema inte krockar med för långa uppdrag. Foto: USPTO

Om den här funktionen kommer att finnas med i konsolen när PS5 släpps senare i år återstår att se.

2020-04-17: Få PS5-konsoler första året?

Bloomberg kommer oroande uppgifter för tv-spelfantaster som planerar att slå till på en Playstation 5 när den släpps i handeln senare i år.

Uppgifterna handlar om att Sony förväntas tillverka- och släppa relativt få nya konsoler det första året.

Anledningen till det är inte coronapandemin. Istället grundas planen på att Sony förväntar sig en trög försäljning på grund av det höga priset på PS5. Prislappen är ännu inte bekräftad, men Bloomberg tror att den kommer landa mellan 499-549 dollar i USA. Vilket går att jämföra med lanseringspriset för PS4 som låg på 399 dollar.

2020-04-08: Här är Dualsense – handkontrollen till PS5

Ännu har Sony inte visat upp kommande sin kommande konsol Playstation 5. Istället börjar man nu med att visa upp handkontrollen. Och det här är ju inte vad vi hade väntat oss – nej den sticker ut rejält mot vad Sony brukar hålla sig till.

Dualsense heter handkontrollen, och den är vit med svarta detaljer, påminner lite om en stormtrooper, du vet soldaterna i filmserien Star Wars. Förutom det är den lite buffligare än sin föregångare Dualshock 4. Istället för den slimmade designen runt styrspakarna ser det ut som att man gått mer mot designen som huvudkonkurrenten Microsoft har på sina kontroller för Xbox.

Knappmässigt ser Dualsense ut att ha samma uppsättning som sin föregångare. För laddning har man gått över till usb-c. Men vänta nu, Share-knappen saknas ju? Ja det stämmer, den är ersatt med en knapp man kallar för Create. Sony kallar den för banbrytande och ska ge mer information om den längre fram. Men den verkar i stort sett göra samma sak som share-knappen.

Det har också hänt en del under plasten. Man har frångått vibrationstekniken man hade Dualshock och ersatt den med haptisk feedback. Syftet med det är att spelaren ska få mer detaljerade vibrationer. En annan kul grej är att triggerknapparna R2 och L2 är adaptiva. Du kommer alltså känna motstånd när du använder dem, beroende på vad du gör i spelet.

PS5-spelaren kommer inte behöva köpa en extern mikrofon för att prata med sina medspelare. Istället har Sony byggt in en mikrofon i kontrollen.

I den interaktiva grafiken nedan kan du jämföra Dualsense med Dualschock 4.

2020-03-19: Kan bli dyrt med extra lagring

Efter gårdagens Sony-presentation har internet bestämt sig för att det är avgjort: Xbox Series X är en mer kraftfull konsol än Playstation 5. Microsofts kommande konsol har 12,28 teraflops, jämfört med 10,28 teraflops för Playstation 5.

Frågan är hur relevant den jämförelsen är. På ett sätt är den rimlig eftersom uppsättningen komponenter i de båda konsolerna i många fall har samma ursprung. Men Microsoft och Sony använder komponenterna på olika sätt.

Xbox Series X har låst klockfrekvenserna för cpu (3,8 GHz, eller 3,66 GHz med hypertrådteknik, så kallad SMT) och gpu (52 beräkningsenheter på 1,825 GHz).

Sony å sin sida använder variabla frekvenser. PS5 kan komma upp i 3,5 GHz (cpu) och 2,23 GHz för 36 beräkningsenheter (gpu) - men det finns också ett svängrum att ställa frekvenserna efter vilken arbetsbörda ett spel kräver.

– Istället för att kolla på den faktiska temperaturen på kiselkretsen så kollar vi på vilken typ av aktivitet gpu och cpu utför och sätter frekvenserna baserat på det. Det gör allt förutsägbart och möjligt att upprepa. Dessutom använder vi AMD:s Smartshift-teknik och skickar all oanvänd kraft från cpu:n till gpu:n så att den kan pressa fram några fler pixlar, berättade Mark Cerny under sin presentation.

Som du ser av siffrorna ovan tycks Sony ha offrat ett antal teraflops i utbyte mot en högre klockfrekvens för gpu:n. Mark Cerny tycker inte att man ska stirra sig blind på teraflops:

– Det finns många andra enheter (när man bedömer en gpu:s prestanda, reds anm). De enheterna körs snabbare när gpu-frekvenserna är högre. Med 33 procent högre frekvens så körs rasterisering 33 procent snabbare, att processa kommandobufferten går mycket snabbare, L1- och L2-cacherna har mycket högre bandbredd och så vidare. Den enda nackdelen är att bandbredden är 33 procent längre bort när det kommer till cykler, men det stora antalet fördelar väger upp det med råge.

Eller, som hårdvarunestorn Richard Leadbetter på Eurogamer, konstaterar i en analys: ”Sonys pitch kan egentligen kokas ner till detta: en mindre gpu kan vara mer vig, mer agil. Deras tolkning är att grafikkärnan i PS5 borde kunna ge mer prestanda än vad man normalt skulle vänta sig av ett TFLOPS-nummer som inte rymmer hela sanningen om vilken kapabilitet en gpu har”.

Men medan den debatten pågår kan vi ägna en stund åt hur lagringen fungerar för Playstation 5. Inte så mycket hur snabb Sonys SSD-teknik ska bli - det har vi tjatat om tillräckligt vid det här läget - utan hur du som spelare ska få plats med ditt spelbibliotek.

För 825 GB - den interna lagringskapaciteten i PS5 - räcker inte jättelångt. Ta ett spel som Red Dead Redemption 2 - som kan ta över 100 GB i anspråk. Åtta spel av den typen och utrymmet är slut.

Extern lagring kommer att vara ett alternativ, men kanske mest för äldre bakåtkompatibla PS4-titlar som inte kräver SSD.

Därtill har konsolen stöd för extra intern lagring baserat på NVMe-standarden. Men på grund av systemarkitekturen i PS5 måste Sony först validera vilka NVMe m.2-enheter som fungerar - och några sådana existerar inte ens på marknaden än. De förväntas dyka upp under året - men lär inledningsvis kosta en hel del.

2020-03-18: Här är specifikationerna för PS5

Sony har nu presenterat specifikationerna för Playstation 5, i samband med en direktsänd föreläsning av systemarkitektschefen Mark Cerny. Ursprungligen hade Cerny tänkt ge den här presentationen under Game Developer's Conference, en utvecklarkonferens som blev inställd på grund av den pågående pandemin.

Och det var mycket riktigt en föreläsning som riktade sig till utvecklare, full av avancerad teknisk jargong.

Men utöver specifikationerna, som du kan ta del av nedan, fanns tre huvudspår.

* SSD-lagring kommer att innebära nya möjligheter. Enligt Cerny är SSD-lagring den mest efterfrågade tekniken bland utvecklare. SSD ska ge flera storleksordningar kortare laddningstider, större möjlighet att snabbt rendera större ytor av spelvärldar och eliminering av andra flaskhalsar som tidigare bromsat spelupplevelsen.

* En specialbyggd grafikprocessor i ordets rätta bemärkelse. Många kommer att notera att PS5 har färre antal teraflops än de som Xbox Series X kan pressa fram, men Cernys föreläsning visade att Sonys filosofi är att begreppet teraflops kan betyda olika saker beroende på hur gpu:n är designad.

Om det här kommer att innebära någon som helst skillnad för spelupplevelsen återstår att se.

* 3d-ljud. Det låter som en gimmick, men Sony har tydligen stora planer för hur de ska få oss spelare att känna mer inlevelse med ljudteknik som låter oss förstå exakt var i vår spelmiljö något händer.

Om du vill fördjupa dig i detta ämne har Eurogamer, som fick en förhandsvisning av Cernys föreläsning, en bra genomgång.

Eller också kan du ta del av specifikationerna här:

 • Processor: 8-kärnig, Zen 2, 3,5 GHz (variabel frekvens)
 • Grafikprocessor: 10,28 teraflops, 36 beräkningsenheter på 2,23 GHz (variabel frekvens). Specialbyggd RDNA 2-grafikprocessor
 • Minne: 16GB GDDR6/256-bit
 • Minnesbandbredd: 448GB/s
 • Intern lagring: Specialbyggd SSD, 825 GB
 • Extern lagring: NVMe-SSD-port
 • Optisk läsare: 4K UHD bluray

Så, vet vi allt om Playstation 5 nu? Nej, vi vet nästan ingenting. Vi har fortfarande inte fått se hur den ser ut, vad den kommer att kosta, vilket exakt datum den släpps och vilka de första spelen blir. Bland annat.

2020-03-17: Direktsänd PS5-konferens 18 mars

Knappt hade Microsoft hunnit spilla bönorna om Xbox Series X innan Sony meddelade att de har stora Playstation 5-nyheter på gång.

I en tweet meddelar Sonys Playstation-division att företaget ska direktsända en presentation av Playstation 5 klockan 17 (svensk tid), onsdag 18 mars. ”Mark Cerny ska göra en djupdykning i PS5:s systemarkitektur, och hur den kommer att forma spelens framtid” heter det.

Du kommer att kunna följa sändningen på Playstations blogg.

2020-02-11: Försenas PS5 på grund av coronaviruset?

För bara några veckor sedan var många helt säkra på att PS5 skulle presenteras tidigt i februari. Så har det uppenbarligen inte blivit. Istället tror många nu istället på ett lanseringsevent i mars.

Frågan är nu bara om inte coronaviruset tvingar fram en uppskjutning av PS5-eventet? Så sent som igår meddelade Sony att man i år avstår den stora mobilmässan MWC – där man brukar ställa upp med en stor monter och visa upp nya produkter.

”Säkerhet och hälsa för våra kunder, partners, medarbetare och för media är av yttersta vikt för oss. Därför har vi tagit det svåra beslutet att inte ställa ut eller medverka”, skriver Sony i ett pressmeddelande angående att man avstår MWC.

BGR skrev i förra veckan att konsolerna också skulle kunna bli försenade på grund av coronaviruset. Eftersom så stor del av konsoltillverkningen ligger i Kina.

2020-01-21: Spelutvecklare säker på att PS5 visas upp i februari

Förra veckans slog ryktet ned: Sony påstods planera ett Playstation 5-event som ska genomföras den 5 februari. Än så länge har ingen verifierat detta rykte från forumet 4Chan.

Nu tar dock speldesignern- och utvecklaren David Jaffe bladet från munnen. På Twitter skriver han att PS5-avtäckningen är "mindre än fyra veckor bort".

I en senare tweet skriver han att ”I want to say it's the worst kept secret in games right now. February reveal like they did for PS4”. Han menar alltså att PS5-eventet är den värst bevarade hemligheten i spelvärlden, och att Sony kommer köra ett februari-event som man gjorde med PS4.

Anledningen till att det finns någon sorts tyngd i det David Jaffe skriver är för att han ligger bakom flera Playstation-exklusiva speltitlar, däribland: ”Twisted Metal” och ”God Of War”.

2020-01-14: Läcka: Då visar Sony upp PS5

Sony bygger sakta upp stämningen kring nästa generations tvspels-konsol Playstation 5. Detaljer har under flera månader pytsats ut, och specifikationsmässigt har vi nu rätt bra koll på PS5. Men hur konsolen faktiskt kommer att se ut, eller några spelglimtar har vi inte fått.

En ny läcka hintar dock om att vi nog inte kommer behöva vänta så länge till. Sajten Techtastic, som hänvisar till 4chan, skriver att Sony planerar ett lanseringsevent den 5 februari. Bara några veckor bort alltså. Om det blir det datumet får vi väl se, men faktum är att Sony har meddelat att de även i år avstår E3-eventet. Vilket mer eller mindre bekräftar att Sony kommer att köra ett eget lanseringsevent i år.

Samma läcka påstår att Sonys slogan för PS5 är ”It’s time to play”, läckan kommer också med en rad nya, så klart obekräftade detaljer. Vi radar upp dem här:

 • PS5 släppdatum: Oktober 2020.
 • Pris: 499 dollar, 449 brittiska pund, 449 euro.
 • PS5 kommer i ett utförande, alltså ingen Pro-version under 2020.
 • PS5 GPU (grafik): 10 teraflops. Det är strax under den maxade versionen av Xbox Series, den kommer få 12 teraflops.

2019-12-02: Läckta bilder visar utvecklingsenhet

En V-formad design är ju passande med tanke på att Sonys nästa spelkonsol heter Playstation 5. Samtidigt visar den här bilden - som publicerats på Twitter av användaren Alcoholikaust - två exemplar av det som kallas utvecklingsenhet. Alltså den specialbyggda hårdvara som utvecklare kan få tillstånd att använda för att bygga konsolspel. Utvecklingsenheter ser sällan ut som den produkt som säljs till konsumenter. Ett exempel på det återfinns i den läckta bilden: i bakgrunden till höger syns utvecklingsenheter för Playstation 4.

Det man kan säga är att PS5-enheterna på bilden stämmer överens med de patentillustrationer som varit kända sedan tidigare. Och att kylsystemet med fläktarnas säregnas position på något sätt borde reflekteras i den färdiga produkten.

Det kan också vara Dualshock 5-kontroller vi ser på bilden. Med tanke på att de nya kontrollerna designmässigt sägs bli väldigt lika Dualshock 4 är det dock lite svårt att säga definitivt.

2019-11-21: Playstation 5-pris?

Nya smaskiga Playstation 5-rykten har nått internet. Den här gången rör det pris och lanseringsdatum. Men vi börjar med kostnaden - vad kommer priset på PS5 att ligga på?

Enligt Twitter-kontot, och storläckaren PSErebus så kommer det rekommenderade priset på Playstation 5 i Nordamerika att ligga på 499 dollar. Vad det rekommenderade priset blir i Europa är ännu oklart.

Men för att jämföra med PS4-släppet så låg lanseringspriset i Nordamerika på 399 dollar, och det svenska priset strax under 4000 kronor.

PSErebus kommer med ytterligare ett intressant rykte. Playstation har länge fått kritik för att vara dåliga på att bygga konsoler som är bakåtkompatibla. Inte längre tydligen? PSErebus påstår att majoriteten av spelen hela vägen tillbaka till Playstation 1 kommer att fungera med PS5. Det inkluderar alltså skivor hela vägen från cd- till bluray-eran.

2019-11-20: Playstation 5-handkontroll

Mycket om Playstation 5 vet vi redan. Sony har varit väldigt bjussiga med detaljer så här långt.

Och nu ser Sony ut att ha råkat läcka fler detaljer om just Dualshock 5-kontrollen i sina patentansökningar, vilket Video Games Chronicle var först med att upptäcka. I patentet syns en serie bilder på vad som påstås vara den nya handkontrollen.

Vid första anblicken ser Dualshock 5 väldigt mycket ut som Dualshock 4. Men det finns några förändringar värda att nämna. Den mest iögonfallande förändringen är att ljusplattan på DS4:ans topp verkar försvinna. Även USB-porten är bortplockad för att ersättas med USB-C. DS5 ser i övrigt ut att få lite större triggers, samt något mindre spakar.

Här kan du se en bild som jämför Dualshock 5 med Dualshock 4.

Här jämförs Dualshock 5 med Dualshock 4.
Här jämförs Dualshock 5 med Dualshock 4.

2019-10-08: Playstation 5 släpps julen 2020

Det är officiellt: Sonys nästa konsol heter Playstation 5. Den släpps lagom till julhelgen 2020. Det bekräftar Sony via sin officiella blogg.

Samtidigt har tidskriften Wired, återigen, fått exklusiva uppgifter om Playstation 5. Den solid state-disk som ska minimera laddningstider ska också kunna spara utrymme åt utvecklare. Utrymme som utvecklare antingen kan använda för att skapa mer detaljerade världar, eller helt enkelt leverera spel som tar mindre lagringsplats i anspråk.

Sony kommer med Playstation 5 inte att överge fysisk media. En optisk blurayläsare med stöd för 4k ska kunna ta emot skivor på 100 gigabyte.

Vidare skriver Wired att spelare ska ges större kontroll över hur de vill hantera installationen av spel. Sony uppger att man ska kunna installera enskilda delar av ett spel, som till exempel endast flerspelarkampanjen, om det enbart är den man är intresserad av.

Wired får inga uppgifter om vilken storlek det blir på ssd-disken eller vad Playstation 5 kommer att kosta, men tidningen får åtminstone lov att kika på den nya handkontrollen, som sägs likna en Dualshock 4. Den nya kontrollen har anpassningsbara triggerknappar "som kan ge olika typer av motstånd" för att exempelvis få ett "hagelgevär att kännas annorlunda än ett maskingevär". Därtill har rumblemotorerna (skakfunktionen) ersatts av haptisk återgivning.

Playstation 5 kommer, som vi tidigare rapporterat om, begåvas med en 8-kärnig processor, baserad på AMD:s tredje generations Ryzen-serie. Den kommer också att få en specialanpassad grafikprocessor från Radeons Navi-familj.

Sony har dock nu förtydligat att raytracingtekniken i Playstation 5 accelereras med hjälp av det nya grafikkortet.

2019-09-09: ”PS5 förändrar spelindustrin”

Nästa år väntas Playstation 5 lanseras - men många specifikationer är redan kända och bekräftade.

Nu hävdar Tim Ash, som är utvecklare på BoxFrog Games, att Playstation 5 kommer att förändra hela spelindustrin.

– Adderingen av högpresterande SSD:er på PS5 är en större grej för den allmänna prestandan än vad många inser, säger han till Business Times.

Han menar att lagringstekniken inte bara kommer att påverka spelare, utan även utvecklare.

Vidare är känt att PS5 kommer med 8-kärning AMD Ryzen, tredje generationen, stöd för supergrafiken raytracing och 8k.

– Det är ett stort steg upp. Vi blir av med många begränsningar i hur många beräkningar vi kan göra. Vi har många idéer som är väldigt svåra, eller till och med omöjliga att genomföra med dagens konsoler. Dessutom reducerar det utvecklingstiden avsevärt eftersom det krävs mindre tid för optimering, säger Ash.

Bekräkftade specifikationer för Playstation 5:

2019-08-22: Det här kan vara designen på Playstation 5

Mycket är redan sagt om Playstation 5. Men när det kommer till utseendet på själva PS5-konsolen är det ännu sparsamt med information.

Sajten Letsgodigital har nu publicerat en bild som påstås föreställa designen på PS5. Enligt bilden framgår att det är Playstations teknikchef Yusuhiro Ootori som ansvarig för innovationen. Den holländska bloggen hittad alltså bilden på den brasilianska INPI-patentmyndigheten, och ser mycket väl ut att kunna vara en spelkonsol.

Ootori var också ansvarig för patentansökan på PS4-designen förra året. Du ser bilden i bildspelet ovan.

2019-07-02 Möjligt att förhandsboka Playstation 5

Nu är det möjligt att förhandsboka Playstation 5 via butiker. På till exempel Webbhallen anges priset till drygt 10 000 kronor. Det står också att spelkonsolen kommer att släppas 2020. Men inte en enda av uppgifterna är bekräftade utan kommer att uppdateras framöver.

2019-05-21: Sony visar upp laddtider för PS5

Sony har pratat specifikationer, och målat upp Playstation 5 som en monsterkonsol. Men först nu visar de också hur pass mycket snabbare PS5 faktiskt är, jämfört med PS4. Vi kan säga tack och adjö till långa laddtider.

I videon ovan visar Sony laddtider. Först låter de en PS4 ladda ett spel. Det tar 8,10 sekunder. När PS5 laddar samma spel går det på otroliga 0,8 sekunder. Därefter visar de upp hur spelet flyter i snabba actionfyllda situationer i en PS5, jämfört med sin föregångare. Skillnaden är stor. Det ska den förstås också vara, med tanke på att kommande konsolen är laddad med tunga grejer som en 8-kärnig processor som är baserad på AMD:s tredje generations Ryzen-serie, stöd för 8k-grafik, 3d-ljud, samt en extremt snabb ssd-hårddisk.

2019-05-14: Analytiker: Här är priset på Playstation 5

Hideki Yasuda är en välrenommerad Sony-analytiker. Nu påstår han sig komma med goda nyheter till alla Playstation-fans. Han hävdar att PS5 kommer att släppas på marknaden november 2020. Dessutom påstår han, enligt sajten T3, att PS5 kommer att kosta 499 dollar, alltså runt 5000 kronor. Sett till tekniken konsolen kommer att begåvas med, låter det som ett lågt pris. När Playstation 4 var färsk från fabriken började den säljas till priset 399 dollar.

Yasuda påstår i rapporten att Sony räknar med att sälja 6 miljoner enheter det första året, och 15 miljoner enheter år två.

Det ska tilläggas att uppgifterna inte är bekräftade av Sony. Yasuda har dessutom haft fel förr. För två år sedan spådde han att PS5 skulle nå marknaden redan 2019, så blev det alltså inte. Vi får se om han får rätt den här gången.

2019-04-16: Sony släpper första detaljerna om Playstation 5

Sony har äntligen lättat på PS5-locket. Men inleder med att göra den PS5-törstande läsaren besviken: konsolen kommer inte att lanseras under 2019, och något officiellt lanseringsdatum är ännu inget man kommunicerat.

Desto roligare: PS5 kommer med en hel del intressanta specifikationer, och en del häftig och banbrytande teknik. Det berättar Mark Cerny i en exklusiv intervju för Wired.

Om vi håller specifikationerna kort: Playsation 5 kommer med stöd för 8k-grafik, 3d-ljud, en extremt snabb ssd-hårddisk. Dessutom görs PS5:an bakåtkompatibel.

Mark Cerny som är en av hjärnorna bakom Playstation 4 säger dock att den nya konsolen inte bara kommer att vara en specifikations-boost. Man har sett över systemet fullständigt. Playstation 5 kommer begåvas med en helt ny maskinvara, vilket inkluderar en 8-kärnig processor som är baserad på AMD:s tredje generations Ryzen-serie. Den är byggd på AMD:s senaste arkitektur: 7nm Zen 2. Den kommer också att få en specialanpassad GPU från Radeons Navi-familj. Vad betyder då det? Jo, det möjligör att konsolen kommer att kunna spelas med framtidens supergrafik: raytracing.

Raytracing är en beräkningstung metod för att skapa fotorealistisk grafik. För bara något årtionde sedan krävdes det åtskilliga timmar på en serverfarm för att kunna pressa fram en enda bildruta. Tekniken har använts till animationer och specialeffekter i filmer. Nu kommer det alltså vara tillgängligt i en spelkonsol.

Att man petar in 3d-ljud hoppas Sony ska göra att spelaren med hjälp av ljudet kommer uppfatta spelen som än mer uppslukande, oavsett om man använder sig av hörlurar eller högtalare.

Bekräkftade specifikationer för Playstation 5:

2019-04-02: Är det här handkontrollen till Playsation 5?

Vi har blivit vana vid trovärdiga läckor kring kommande smarta telefoner de senaste åren. När det kommer till tv-spelskonsoler brukar det däremot vara tunnare med sådant.

Med det sagt så har bilder på påstådda Playstation 5-kontroller börjat spridas på Twitter. Enligt vissa rykten så väntas nästa generations Playstation landa 2020. Det vore i sådana fall inte helt otänkbart att spelutvecklare har fått tillgång till utvecklingskit, så kallade devkit redan nu, inklusive DualShock 5-kontroller.

Det är svårt att avgöra sanningshalten i bilderna. Men om man tillåter sig själv att tro på de så är handkontrollen snarlik PS4-kontrollen. Skillnaden ser ut att ligga i tyngden, den är liksom lite blaffigare. Det och att PS5-kontrollen ser ut att få en skärm på ytan där PS4-kontrollen hade en pekskärm.

Här är bilderna:

2019-02-22: GTA som huvudtitel när PS5 lanseras?

Nu spiller Sony från officiella håll lite bönor om den kommande konsolen Playstation 5.

Ordföranden för Sony Interactive Entertainment, Shawn Layden, säger i en intervju att Sony kommer lägga mer fokus på multiplayer, precis lagom till PS5, skriver T3.

Det här kommer antagligen att göra upplevelsen för spelare som uppskattar online mycket bättre. Men farhågan är att man kommer tappa fokus på välgjorda story-baserade spel. Ett färskt exempel på ett bra sådant är Red Dead Redemption 2 som släpptes i höstas.

T3 skriver också att Playstation jobbar på att förbättra VR-upplevelsen med PS5.

Andra rykten gör gällande att PS5 kommer att lanseras i år eller nästa år, det med ett nytt GTA som huvudtitel.

2018-12-10: Lanseras Playstation 5 2019 trots allt?

Som svar på frågan, mycket tyder på det. Ryktena kring när den högt efterlängtade konsolen kommer att lanseras har gått isär. Nu verkar det sista budet vara till att Sonys Playstation 5 kommer att lanseras till jul 2019.

De uppgifterna kommer från samma läcka som påstod att Sony valt att inte delta i E5 2019. Därför väljer många att tro på dessa uppgifter. Redditanvändaren RuthenicCookie4 skrev att Sony kommer hålla en liten visning i mitten av 2019. Det skulle alltså innebära nästa sommar, precis som E5. Kaxigt i sådana fall att köra en separat visning för PS5. Det här ska enligt samma användare följas upp med en stor presentation under PSX, det vill säga Sonys "Playstation experience", lagom till jul 2019.

Sony valde bort att köra ett PSX i år. Kan det bero på att man sparar på krutet till lanseringen av "monsterkonsolen" PS5? Sajten T3 tror det. Det här skulle också innebära att PS5 får ett rejält försprång ut på marknaden mot Microsofts väntade Xbox Two, som enligt rykten kommer att lanseras under 2020.

2018-11-18: En prototyp av PS5?

Playstation 4 var precis som namnet tyder på den fjärde spelkonsolen som Sony har tillverkat. Den lanserades i Sverige 2013. Tre år senare släpptes en slimmad variant som gick under namnet Playstation 4 Slim, samt en starkare version: Playstation 4 Pro.

Näst på tur att tillverka är uppföljaren, Playstation 5. Den har det börjats speklueras om i en allt högre takt den senaste tiden. En orsak är att analytiker tror att försäljningstoppen har nåtts. En annan anledning till ökade spekulationer är att strömmen av förstapartsspel har börjat tunnas ut, alltså spel som görs av tillverkare som ägs av de stora speljättarna. Det finns några stora spel planerade för nästa år, till exempel "The Last Of Us 2". Men för året därpå tycks det vara slut.

Tekniken för att bygga nästa generations spelkonsoler verkar finnas på plats, med det menas snabba grafikkortsminnen som GDDR5 och GDDR6, och sjunanometerstekniken för att tillverka chip, enligt analytikern Damian Thong.

PS5 specifikationer – vad kan vi förvänta oss?

Vad kan vi förvänta oss av PS5 då? Jo enligt rykten kommer konsolen att lanseras 2020 och innehålla en åtta-kärnig AMD Ryzen-processor, skriver Techspot.

Samma sajt skriver att priset på PS5 kommer landa på 500 dollar, det ger ett nytt system som erbjuder 60fps vid 4K. En patentansökan hintar också om att handkontrollen kan innehålla en pekskärm.

Ryska sajten Rozetked publicerade nyligen bilden nedan. De påstår i ett första skede att bilden är en prototyp av en PS5. Men har nu uppdaterat artikeln med att den eventuellt är fejkad.

Ryska sajten Rozetked har publicerat den här bilden som påstås vara en prototyp av Playstation 5. Det finns dock andra som påstår att bilden är fejk. Foto: Rozetked
Ryska sajten Rozetked har publicerat den här bilden som påstås vara en prototyp av Playstation 5. Det finns dock andra som påstår att bilden är fejk. Foto: Rozetked

Hur nära läckan är Sonys slutgiltiga produkt får vi se, när konsolen presenteras nästa år (som tidigare rykten gjort gällande), eller 2020, som nya rykten påstår.